Hoppa till huvudinnehåll

Svagt resultat för Vasa Andelsbank

Vasa Andelsbanks vd Ulf Nylund
Vasa Andelsbanks vd Ulf Nylund Bild: YLE/Anna Ruda vasa andelsbank

Vasa Andelsbank gjorde en vinst förra året på 1,6 miljoner euro. Det är mindre än året innan och betydligt sämre än de senaste åren.

Vasa Andelsbanks vd Ulf Nylund beskriver fjolåret som upp och ner. Årets första månader gick bra medan hösten visar ett dåligt resultat på grund av de låga räntorna på i synnerhet bostadslån.
- Vi har en stor bostadslånestock med låga marginaler och den påverkar för tillfället negativt. De nya bostadslånen som nu beviljas har en högre marginal, men det har inte ännu hunnit slå ut, säger Nylund.

För att förbättra bankens resultat tar banken nuförtiden högre marginal på bostadslånen. Idag rör man sig runt 1,6 procent i marginal på bostadslån och de kommer att stiga till närmare två procent mot årets slut, säger Nylund.

Vasa Andelsbank stänger tre kontor nu i början av året och sparar på både personal- och fastighetskostnader ungefär 400 000 euro. Nylund säger att inga fler indragningar av kontor är planerade. Däremot kommer bankavgifterna att höjas.

Trots att resultatet för året inte blev helt tillfredställande är bankens tillväxtssiffror bra.
- Under min tid på banken har vi inte haft så här goda tillväxtsiffror. Inlåning och utlåning och fonder har gott mycket bra, säger Nylund.

På företagssektorn gjorde banken en stor satsning 2011 och år 2012 ökade företagskreditstocken med 32 procent. 2013 blir ett utmanande år för Vasa Andelsbank.
- Trots att vi gör inbesparingar med vår kontorsförändring så får vi en bankskatt på uppskattningsvis 400 000 euro, så jag tror inte att vi når upp till en vinst på 1,6 miljoner år 2013. Det här året blir ett mycket utmanande år, jag tror att 2014 blir mycket bättre, säger Nylund.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten