Hoppa till huvudinnehåll

"Att sidsteppa Åstrand är ofattbart"

Jonathan Åstrand, Närpes Kraft
Jonathan Åstrand, Närpes Kraft Bild: YLE närpes kraft

Mångårige expertkommentatorn i friiidrott Danny Lindqvist ställer sig tveksam till den lista på sommaridrottare som beviljats statens skattefria idrottsstipendium.

- Jag har aldrig sett en så brokig lista som den man nu lyckades prestera. Listan är inte smickrande för dem som står bakom den, säger Lindqvist. Redan då vi kokar ner listan till de friidrottare som finns med så blir man bekymrad.

Danny Lindqvist sällar sig till skaran som frågar varför sprintern Jonathan Åstrand inte beviljats stipendium, trots att han nyligen löpte finskt innomhusrekord på 200 m.

- Han har nu gjort 20,72. Det motsvarar minst 20.35 utomhus. En kanontid med andra ord. Han matchar europatoppen i en gren där det är extremt svårt att hävda sig, säger Lindqvist.

Lindqvist jämfår Jonathan Åstrand med häcklöparen Nooralotta Neziri, som beviljats statligt stöd.

- Åstrands ruggigt starka 20,72 motsvarar ned mot 7,90 för Neziri, som nu alltså gjort 8,07. Dessutom är hon inte snabb nog på kortsprint för att göra internationellt konkurrenskraftiga häcktider. Vad är som gör henne aktuell, undrar Lindqvist. Låt vara att hon är ung och utvecklingsbar, men jämfört med Åstrand är det klasskillnad med hästlängder.

Det är inte bara avsaknaden av Jonathan Åstrand bland stipendiaterna som fått Danny Lindqvist att höja på ögonbrynet. Att sidsteppa stavhopparen Minna Nikkanen till förmån för ett par andra som har betydligt sämre möjligheter är ofattbart.

- Minna Nikkanen har kapacitet att hoppa 460 redan nu. Faktiskt mer om hon får tekniken att stämma. Hennes hoppning har på sistone varit lovande och indikerar att hon börjar få ordning på sina teknikproblemen. Hennes snabbhet är vädligt bra i internationell jämförelse. Även om styrkan inte är vad den borde vara så har hon föutsättningar att hoppa så högt som 470. Men resultat på 455-460 innebär ju storfinal om man gör det i rätt ögonblick. Varför ska man då inte få stöd? Hon är inte heller lastgammal precis. I mina ögon är hon en potentiell världshoppare, säger Lindqvist.

Att gamla rävar som längdhopparen Tommi Evilä och släggkastaren Olli-Pekka Karjalainen hör till de som beviljats stöd har också ifrågasatts. Frågan är om de skall stödas då idrottskarriären är inne på sitt slutskede. Danny Lindqvist tycker att båda två år berättigade en plats på listan.

- Karjalainen har alltid varit stark i stortävlingar, medan Evilä och övriga finländska topphoppare i längd fallit offer för helt galna kvalgränser i fältgrenarna. Även Evilä har dock hoppat bra när det verkligen gällt något. Resultat stabilt kring 780-800 cm innebär att man tillhör världseliten.