Hoppa till huvudinnehåll

Ögonlaseroperation – för vem?

Glaukom
Glaukom Bild: YLE/Arja Lento grönstarr

Husläkaren och ögonkirurgen Esko Järvinen berättar om hur man kan korrigera närsynthet, alltså myopi, med hjälp av ögonlaseroperation. I studion har vi också Jani Inkeroinen som själv genomgått en laseroperation av ögonen och berättar om sina erfarenheter.

Ögonkirurgen Esko Järvinen förklarar med hjälp av en bild på ögats anatomi hur ögat fungerar, vad som händer då man har brytningsfel och vad det är laseropreationen egentligen går ut på. I studion diskuteras dessutom risker med operationen, hur operationen går till, eventuella problem med ögonen efteråt och varför det är omöjligt att korrigera exempelvis långsynthet på samma sätt.

Jani Inkeroinen har själv genomgått en ögonlaseropreation och berättar nu hur det gick till.

-Jag läste en annons i tidningen och såg att man får en sådan opreation ganska billigt. Efter det började jag kolla vad det fanns för andra möjligheter, kolla på vilka andra ställen man kunde få operationen och jämföra priser. Det var svårt för mig att välja - ska man tro på det billiga eller ska man ta det dyrare. Jag körde med det billigare och det gick bra!

Hur dålig syn ska man ha för att kunna genomgå en laseroperation? Frågan besvarar ögonkirurgen Esko Järvinen.

-Det är egentligen inte frågan om hur dålig synen är. Det är mera fråga om hur mycket besvär man har av glasögonen. Till exempel i hobbyerna eller så - det är det som är mera avgörande.

Det finns dock också en riktig gräns för hur dålig syn det går att korrigera och det berättar Järvinen mera om i klippet nedan. I det andra klippet besvarar Järvinen tittarfrågor.


Ur Min Morgon 18.02.2012
Programvärdar: Henric Öhman och Sonja Kailassaari
Produktion: Cityportal Ab
De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Webbdoktorn