Hoppa till huvudinnehåll

Sannf tar fram Freudenthal-kortet

Bild: Jyrki Lyytikkä / YLE jussi niinistö

Sannfinländarna är harmsna över Carl Haglunds (SFP) uttalande i går att Timo Soini (Sannf) skämmer ut sitt parti och Finlands rykte. Sannfinländarna tar nu fram Freundenthal-medaljen som ett motdrag.

Två sannfinländare frågar sig i sina bloggar hur Svenska Folkpartiet årligen kan dela ut en Axel Olof Freudenthal-medalj eftersom de anser att Freudenthal förespråkade raslära.

Freudenthal var en finlandssvensk språkforskare och svekoman som på 1860-talet ansåg att de svenskspråkiga i Finland var en högre stående ras än finnarna som han betecknade som halvbarbarer och nomader.

Sannfinländaren Jussi Niinistö frågar sig i sin blogg hur det är möjligt att det fortfarande i dagens Finland finns ett parti som som sin högsta hedersbetygelse delar ut en medalj som är tillägnad en känd rasist. Varför har inte medierna ingripit, frågar sig Niinistö.

Också Reijo Tossavainen frågar ordförande Haglund när SFP ämnar frånsäga sig en tradition som hedrar en rasistisk person.

Det var nättidningen Uusi Suomi som först uppmärksammade bloggarna.

SFP:s ordförande Carl Haglund kritiserade i torsdags Timo Soini för att han i en intervju i brittiska BBC inte tog rasismproblemen inom Sannfinländarna på allvar.

Läs också Haglund: Soini skämmer ut Finland

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes