Hoppa till huvudinnehåll

Tullens knarkbeslag har ökat

Bild: Tullen tullhund

Tullens knarkbeslag ökade ifjol med 20 procent i gamla Vasa län. Det är köp över Internet som gäller numera. Varje vecka lyckas tullen knipa 10-15 försändelser. Men det mesta slinker igenom och når köparen.

Tullöverinspektör Tommy Hartman i Vasa uppskattar att tullen lyckas lägga beslag på tio till tjugo procent av den illegala näthandeln med läkemedel och narkotika.

- Trenden är att läkemedlen minskar och narkotikan ökar. Speciellt designdrogerna är problematiska. Försäljarna kan godtyckligt ändra i den kemiska kedjan och för kunden är det en risk att de inte vet vad de får i sig, säger Hartman.

Också hos polisen är man bekymrad - i dubbel bemärkelse. Narkotikan ökar och polisens resurser minskar, säger kriminalkonstapel Kaj Nyman. Han uppskattar att det i Jakobstad finns flera hundra personer som använder narkotika.

- Mer eller mindre regelbundet, säger Nyman. De två senaste åren har det bildats en grupp med sjutton till tjugotvååringar som laborerar med mediciner, alkohol och olika narkotiska preparat.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten