Hoppa till huvudinnehåll

Italienska medier: Rapport bakom påvens avgång

Bild: Alessandro Di Meo / EPA nyårshälsning

Påve Benedictus XVI fattade beslut om att avgå omedelbart då han såg innehållet i den så kallade Vatileaksrapporten, uppger nätpublikationen
Verkkouutiset på basis av den italienska tidningen la Repubblica.

Enligt uppgifterna beslöt sig påven för att avgå redan den 17 december i fjol - samma dag som han kom över rapporten på 300 sidor. I rapporten påstås det finnas avslöjanden om bland annat högt uppsatta kyrkliga prelaters homosexualitet och om hur kyrkans män sökt sig till olika grupperingar utgående från intresseområden. En av dess grupperingar sägs bygga på homosexualitet.

Frågan om sexualitet styr enligt rapporten överlag Vatikanens verksamhet och tänkesätt. Vatikanen har varken bekräftat eller dementerat att det finns en rapport med dylikt innehåll.

Vatikanens talesman fader Federico Lombardi har skyndat sig att dementera uppgifterna. Han säger enligt BBC att det är fråga om illvilliga och tendentiösa lögner som medier är snara att sprida.

Påven Benedictus hovmästare Paolo Gabriele ertappades i maj i fjol för att stjäla hemliga dokument från Vatikanen. Gabriele var en av påvens närmaste förtrogna, och han läckte ut hemliga uppgifter om korruption och inre maktstrider i Vatikanen.

Kardinal: Celibatet bör ifrågasättas
Den brittiska kardinalen Keith O'Brien, som ska vara med om att utse den katolska kyrkans nästa överhuvud, anser att följande påve borde se över kravet på celibat, skriver
The Guardian.

O'Brien, den högsta katolska representanten i Storbritannien, tror att äktenskapsförbudet snart kommer att ifrågasättas. Han sade i en intervju för BBC att många präster har mycket svårt att klara av celibatet, och att kravet inte har något gudomligt ursprung utan har tillkommit efter Jesu tid.