Hoppa till huvudinnehåll

Lösen krävs för kidnappad österrikare i Jemen

Jemens huvudstad Sanaa. Bild: EPA/YAHYA ARHAB sanaa

Österrikiska myndigheter har meddelat finländska myndigheter att en video som publicerats på internet föreställer en österrikisk man som kidnappades i december samtidigt som två finländare blev kidnappade.

Enligt österrikiska källor är mannen samma person som kidnappades då de två finländarna kidnappades.

Mannen, som på videon hotas av ett vapen - säger att han blev kidnappad av en jemenistisk stam som nu kräver lösen för honom. Han nämner också att kidnappningen skedde den 21 december. Finlands utrikesministerium har meddelat att finländarna kidnappades just den dagen.

Mannen vädjar på videon - som har publicerats på You Tube - till Jemens regering, Österrikes regering och "alla andra regeringar som berörs av frågan" samt EU. Han nämner inte de finländare som kidnappades den 21 december.

Han säger att kidnapparna hotar döda honom inom sju dagar om ingen lösensumma utbetalas.

Han uttrycker sin vädjan på engelska och tyska. I slutet skickar han en hälsning på tyska till sina föräldrar, och säger att han är i gott skick.

Hittills har ingenting hörts från de finländska kidnappade. Enligt vissa uppgifter skulle de ha kidnappats av en stam som sedan sålde dem vidare till medlemmar i terrornätverket al-Qaida.

Enligt Finlands utrikesministerium har inga krav på lösen för de kidnappade finländarna framförts.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes