Hoppa till huvudinnehåll

Tre medaljer till Västnyland i ungdoms-FM

Hangö IK:s Jonna Berghem vann FM-silver på lördagen. Bild: YLE/Bubi Asplund sprintlöpare

Hangö IK:s Jonna Berghem och IF Raseborgs Ida Gustafsson tog varsin silvermedalj och IF Raseborgs Otto Loukkalahti en bronsi inomhus-FM för ungdomar på lördag. Friidrottstävlingarna pågår i Pirkkahallen i Tammerfors.

Jonna Berghem löpte nytt personbästa i finalen på 60 meter i klassen N22 och Ida Gustafsson hoppade nytt personbästa i tresteg i klassen N19. Båda prestationerna räckte till en andra plats.

Maria Räsänen från Kuopioföreningen Reipas löpte 7,39 och vann 60 meters loppet klart. Jonna Berghems tid var 7,53. Redan i kvalet sprang nytt personligt rekord 7,55. Berghem deltar endast på släta sträckor i ungdoms-FM på grund av en seg skada i bakre låret. På sommaren har hon för avsikt att också löpa häck.

Silver också för Ida Gustafsson

I N19-klassen knep IF Raseborgs Ida Gustafsson silver i tresteg. Hon hoppade personbästa med resultatet 12,05. Hennes tidigare inomhusrekord var 11,85, hoppat för tre veckor sedan i Åbo. Utomhus har hon rekordet 11,37.

Segern i tävlingen gick till Tammerforsföreningen Pyrintös Miia Sillman, 23,27. Trea var Salli Kokkinen från Pyrintö i Uleåborg. Hennes resultat var 12,00. Fjorton tävlare deltog.

Ida Gustafsson serie var intressant. Hon förbättrade sitt rekord i de två sista försöken. Serien: 11,65, 11,68, 11,31, X, 11,96, 12,05.

På 3000 meter i klassen M19 förbättrade IF Raseborgs Otto Loukkalahti sitt rekord med nästan en halv minut. Hans sluttid 8.54,63 räckte till en bronsmedalj i Tammerfors. Segern gick till Juho Junisko från Lapin Lukko på tiden 8.49,99. Trea var Esboklubben Tapiots Aleksi Uusipere med tiden 8.50,69. Sexton tävlare slutförde loppet.

Frida Sevon löpte personbästa

IF Raseborgs Frida Sevon löpte personbästa på 400 meter i klassen N19. Hennes tid var 59,78 och därmed löpte Ekenästjejen för första gången under en minut den här sträckan. Hennes tidigare rekord i hall, 60,52, var två veckor gammalt och löpt för två veckor sedan.

Sevon var femte i loppet. Segern gick till Eveliina Määttänen från Keski-Uudenmaan Urheilijat på tiden 57,19.

På 60 meter i klassen N19 blev IF Raseborgs Sandra Pihlström utslagen i försöksheaten på tiden 8,09. Hon var fyra i sitt heat. På samma sträcka i klassen M19 löpte Kristoffer Olin tiden 7,34 i semifinalen och var sjätte i sitt heat. Också han representerar IF Raseborg.

I klassen N17 blev IF Raseborgs Emelie Rancken och Lojoföreningen Länsi-Uudenmaan Urheilijats Milena Kärnä utslagna i semifinalen på 60 meter. Rancken var fyra på tiden 8,04 och Kärnä femte i samma heat på tiden 8,09. I försöken löpte Rancken tiden 8,05.

I klassen M17 blev L-UU:s Santeri Tanner utslagen i semifinalen med tiden 7,53. Hans klubbkamrat Mikke Jaakkola föll ut redan i försöksheatet med tiden 7,79.

Läs också