Hoppa till huvudinnehåll

Markplätt kan stoppa Billnäsplanerna

man med hund i famnen i vinterlandskap.
Olli Muurainen framför det ingärdade området i Billnäs han hoppas kunna köpa av Fiskars. man med hund i famnen i vinterlandskap. Bild: Yle/ Maria Wasström muurainen

Företagaren Olli Muurainen i Billnäs och bolaget Fiskars Abp har råkat i luven på varandra på grund av ett markområde.

Fiskars och Muurainen gjorde ett föravtal 2009, där parterna kom överens om att Muurainen får köpa 1,3 hektar mark i Billnäs.

Nu meddelar Muurainen att Fiskarsbolaget drar sig ur.

De orangefärgade områdena är de områden som Muurainen vill köpa av Fiskars. Bild: Lantmäteriverket billnäs bruk karta

Enligt Muurainen skulle han inte ha gjort de investeringar i Billnäs som han gjort, om han hade vetat att Fiskars inte tänker sälja det strategiska området som ligger stax intill bruksområdet på båda sidor om Bruksvägen vid infarten till Billnäs bruk. Det är frågan om ett område som skulle angränsa till det planerade hotellet och där eventuella servicebyggnader och parkeringsplats har planerats.

Fiskars kräver bruksbostadstomter i utbyte

Fiskars fastighetsdirektör Patrick von Essen vill inte kommentera konflikten med hänvisning till att Fiskars alla fastighetsaffärer är konfidentiella.

- Vi har gjort upprepade försök att hitta en lösning på den här situationen och bollen ligger hos honom. Han får naturligtvis själv avgöra om han vill gå ut i offentligheten och vad han säger,
säger Patrick von Essen.

Fiskarsbolaget vill byta markområden som Olli Muurainen behöver i Billnäs bruk mot de röda tomterna vid Åkerraden och Bakluravägen i Fiskars.
Här hittar du de områden som Fiskars vill ha i utbyte för Billnäsområdena. Fiskarsbolaget vill byta markområden som Olli Muurainen behöver i Billnäs bruk mot de röda tomterna vid Åkerraden och Bakluravägen i Fiskars. Bild: Olli Muurainen bakluravägen

Enligt Muurainen har Fiskars föreslagit en bytesaffär som går ut på att Fiskars i gengäld får marken där en del av bruksbostäderna i Fiskars ligger. Dessa områden förvärvade Muurainen tidigare av staden Raseborg och de är inte till salu, meddelar Muurainen.

- Avtalet som gjordes upp mellan Muurainen och Fiskars vd Kari Kauniskangas år 2009 har löpt ut, säger Fiskars informationschef Anu Ilvonen på Kauniskangas vägnar och tillägger att företaget inte kommenterar enskilda fastighetsaffärer.

Läs också