Hoppa till huvudinnehåll

Presentaskar och dragrosetter

Presentask med choklad.
Presentask med choklad. Presentask med choklad. Bild: YLE/Strömsö rosett

Det finns få saker som gör mig så glad som en vackert inslagen present. Det visar att någon satt tid och omtanke på just mig. Här finns några tips på hur man kan göra presentförpackningen helt själv från början till slut.

Det här behövs:

Fjärilsrosett
- band i två olika bredd
- symaskin
- mönster.

Blomrosett
- band i två olika bredd
- metallringar
- tändare

Presentask med fönster
- scrapbookpapper
- gelatinblad
- symaskin
- vikningsinstruktion

Tudelad presentask
- papper eller tapet
- vikningsinstruktioner

Gör så här:
Fjärilsrosett
1. Klipp till ett ca 100 cm långt band av det bredare bandet och vik på mitten.
2. Klipp ett något längre band av det tunnare bandet som också viks på mitten.
3. Nåla och sy fast i det smalare bandet i det bredare just i vikningen.
4. Nåla sen syriktningen enligt mönstret, men sy inte hela bredden utan lämna ett hål i mitten som det tunna bandet ska löpa genom.
5. Dra ihop rosetten och knyt fast.

Blomrosett
1. Klipp till två cm långa band ca 80-90 cm.
2. Vira runt handen och håll ihop.
3. Klipp bort alla fyra hörnen.
4. Veckla ut och bränn alla kanter.
5. Sätt i ett eller två band mellan det två breda och knip ihop metallringarna.
6. Håll ihop båda ändarna och dra ihop blomman och knyt fast.

Presentask med fönster
1. Rita runt askmodellen.
2. Klipp ut fönstret.
3. Vik färdigt vid alla streckade linjer.
4. Sy på gelatinbladet.
5. Vik ihop asken och tejpa vid behov in vikningarna.
6. Fyll med choklad.

Tudelad presentask
1. Välj ut två olikfärgade papper.
2. Klipp 27 x 27 cm till lock och 26 x 26 cm till botten eller enligt egna mått.
3. Vik enligt beskrivningen ovan.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö