Hoppa till huvudinnehåll

"Stora brister i svensk service för äldre"

Nya kostrekommendationer publicerades
Nya kostrekommendationer publicerades Bild: Yle kostrekommendationer

Imorgon ska man behandla en motion om svensk service för äldre på social-och hälsovårdsnämndens möte i Helsingfors. Alla håller inte med om tjänstemännens svar att den svenska servicen fungerar bra.

Gunvor Brettschneider, medlem i social-och hälsovårdsnämnden, säger att det som bekymrar henne mest är hemservicen på svenska.

- Det är väldigt svårt att få uppgifter på hur många som får service på svenska, det kommer att behandlas imorgon, berättar Brettschneider.

Bra i teorin

Just nu är budskapet från stadens sida att situationen är bra, men det håller Brettschneider inte med om.

- Det stämmer inte med verkligheten. I teorin kanske det ser bra ut, men förra året hade vi över 1200 svenska äldre som behöver svensk service. Vi har ändå endast svenska team i det södra socialvårdsdistriktet, berättar Brettschneider. För tillfället finns det ingen statistik på hur många som faktiskt får service på svenska.

Brettschneider säger att hon, via kunder och socialarbetare som varit i kontakt med henne, vet att det finns stora brister i svensk service i hemvården i åtminstone Gamlas, Tölö och Haga.

- Det står i lagen att ifall staden inte kan erbjuda den service som utlovas så ska man köpa in den från den privata sektorn. Det är här det brister främst. Jag tror nog att det finns andra brister också, vilka de är skall vi utreda, lovar Brettschneider.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen