Hoppa till huvudinnehåll

En modern första dam eller en förlegad rollmodell?

Barack Obama svär tjänsteeden.
Barack Obama svär tjänsteeden. Bild: Chuck Kennedy / EPA president obama

Om du hör namnet Michelle Obama, vad tänker du på då? Är det på den nya pannluggen, de fashionabla kläderna, eller på hennes hälsoivrande? Eller på det faktum att hon häromdagen fick äran att presentera Oscarsgalans bästa film? Är det mest bara glamour, eller är det ett seriöst uppdrag att vara nationens första dam och en tvåbarnsmamma samtidigt?

Michelle Obama är mäkta populär här i USA. I en opinionsundersökning nyligen tyckte 73 procent av de tillfrågade att hon sköter sitt jobb bra.

Vilket jobb?, frågar sig en mindre men mera missnöjd grupp. Det är de kvinnor som i det debattglada USA betecknas som feminister och som såg rött när Michelle Obama för drygt fyra år sedan meddelade att hennes främsta uppdrag är att vara mamma.

Hon har ju trots allt en utbildning från toppuniversiteten Princeton och Harvard, hon är jurist, och innan hennes make blev president jobbade hon som biträdande avdelningschef på universitetssjukhuset i Chicago. Michelle Obama är högt kvalificerad, men betonar alltså att hon först och främst är döttrarna Malias och Sashas mamma.

Ur nordiskt perspektiv kan den här diskussionen kännas tråkigt gammalmodig, om det inte vore för två saker. Det handlar faktiskt dels om ras, för det här är USA och här drar man sig inte för att tala om rastillhörighet. Och dels handlar det om ett samhälle där åtminstone den nordiska jämställdhetstermometern visar minusgrader.

Alltså är det de afroamerikanska kvinnorna som skyndar till Michelle Obamas försvar. De påminner om det historiska i att ha en svart kvinna i Vita Huset, en kvinna som dessutom är en ättling till slavar. Svarta kvinnor har historiskt sällan ens haft en möjlighet att stanna hemma med barnen, och Michelle Obama är en unik föregångare i det mesta hon gör, resonerar man lite upprört.

Och vad gör hon då, förutom att hon fostrar sina barn? Jo ett centralt uppdrag är den hälsokampanj som hon lanserade för några år sedan, med målet att förbättra barns hälsa och kondition. Övervikt är som bekant ett allvarligt problem i USA, 78 miljoner vuxna och drygt 12 miljoner barn klassificeras som feta.

Nu i veckan åker hon än en gång ut på en turné till flera städer för att tala sig varm för hälsosammare mat och mera motion. Men inte heller det har alltid bemötts med glädje, för en del tycker att den berömda amerikanska friheten också är friheten att smörja kråset precis som man vill.

Det förblir samtidigt lite oklart vad de feministiska kritikerna anser att skulle vara det yrke Michelle Obama borde utöva. Skulle hon göra mera nytta som t.ex. sjukhusdirektör än vad hon gör nu, är en fråga som hennes försvarare ställer.
Själv tror jag att Michelle Obama fungerar exakt enligt en noggrann strategi, som har planerats i samråd med Vita Husets rådgivare. Hon har tagit på sig lämpligt viktiga samhällsuppdrag, och skrämmer inte de mest värdekonservativa med några värre moderniteter än att visa sina hårt tränade överarmar.

För det här är trots allt ett land där man i höstas gladde sig över ett så litet framsteg som att 20 procent av senatorerna nu är kvinnor. Om man räknar med hela kongressen är kvinnornas andel under 20 procent.
Men betraktar man den första familjen krasst politiskt behöver Barack Obama faktiskt inte längre bekymra sig för ett kommande omval, han har i princip större frihet att agera nu. Och det borde också gälla Michelle Obama. Kanske hon kunde engagera sig i mera eldfängda frågor som vapenkontroll eller lika lön för män och kvinnor.

Eller kanske tiden inte ännu är mogen för det? För i amerikansk massmedia har intresset för Michelle Obama på senare tid handlat om framför allt en sak - och det är hennes pannlugg. Den har nu också ett eget Twitter-konto. Fast det är nog inte den första damen utan en amerikansk komiker som twittrar i pannluggens namn, för den lär ha större politisk slagkraft än Hillary Clintons hårband.

Mette Nordström, Washington