Hoppa till huvudinnehåll

Engelskan tar över vid universiteten

Eleverna hittar fler fel i de tryckta läromedlen.
Det finska kulturarvet är i fara, befarar kritikerna. Eleverna hittar fler fel i de tryckta läromedlen. Bild: Yle/Nina Simberg skolböcker

Universitetsutbildningarna i Finland blir allt mer engelskpråkiga. Vid Aaltouniversitetet ska alla magisterutbildningar bli engelskspråkiga till hösten, vilket har väckt kritik bland både studerande och lärare.

I söndagens Helsingin Sanomat klagar både studerande och en professor vid Aaltouniversitetet över rektor Tuula Teeris planer på att internationalisera universitetet ytterligare. De är oroade över att det finska kulturarvet är i fara om hela den högsta utbildningen i Finland sker på ett utländskt språk.

Hanken nöjd med sitt system

Prorektor Karen Spens vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors håller med om att det är viktigt att de inhemska språken fortlever i universitetsvärlden.

- På Hanken går ungefär 50 procent av studierna på svenska och resten på engelska vilket är en bra lösning för oss. Vi ser ingen orsak att ändra på upplägget.

Hon säger att högskoleutbildningen har blivit mycket internationellare under de senaste tio åren och att det är viktigt att utbildningen ger en bra grund för att arbeta på engelska.

- Trots det är finska eller svenska ofta arbetsspråket i Finland och därför är det en viktig uppgift att bevara de inhemska språken i utbildningen.

 • Bort med munkavlen - nu får tyska läkare säga att de utför aborter

  De får däremot inte ge mer detaljerad information om abort.

  Den tyska regeringen har enats i en stor tvistefråga, huruvida läkare får "göra reklam" för att de utför aborter. Förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater har länge motsatt sig en ändring av strafflagens paragraf 219a, men på torsdag blev det en kompromiss med socialdemokraterna.

 • Talman Risikko försvarar grundlagsexperterna: "De gör sitt jobb"

  Mötet med experterna var konstruktivt enligt Risikko.

  Bra och konstruktiva diskussioner, det konstaterade riksdagens talman Paula Risikko (Saml) efter mötet med grundlagsexperter på torsdag kväll. Enligt Risikko var alla på mötet eniga om att processen i riksdagen har skötts precis som den ska.

 • Känslosamt VM-brons till Mari Eide, som miste sin syster i somras: "Ida är med mig"

  Mari Eide gjorde VM-debut och vann ett brons i sprint.

  Skidsäsongen 2018-2019 har varit allt annat än lätt för norskan Mari Eide, som i slutet av sommaren förlorade sin syster i en tragisk sjukdomsattack. På den första VM-dagen tog Mari Eide ett överraskande VM-brons i Seefeld. "Det är en seger för hela familjen" säger Eide till SVT.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes