Hoppa till huvudinnehåll

Färgbad ger mångsidiga upplevelser

Färgbad vid Kuntsis museum i Vasa
Färgbad vid Kuntsis museum i Vasa Bild: Yle/ Malin Hulkki klotta

Att färgbada med sina barn har under den senaste tiden blivit populärt. Färgbadskurser ordnas vid bland annat Kuntsi museum för modern konst i Vasa och de grupper man har i färgbad är helt fulla.

Genom färgbad är det meningen att barnet skall få utforska sin värld utgående från färger och få mångsidiga sinnesupplevelser. Färgbaden riktar sig till barn mellan fyra månader och upp till tre år. Johanna Kull är museipedagog och leder färgbadsgrupperna på svenska.

- Man undersöker färger tillsammans. Det handlar mycket om relationen mellan föräldern och barnet också. Man tittar på världen tillsammans säger Johanna Kull.

En färgbadstimme börjar alltid med att man undersöker en viss färg. Man börjar med så kallade torra material i den färgen, det vill säga tyger av olika slag. Småningom fortsätter man sedan med att måla med olika nyanser av den valda färgen och då är det livsmedel man använder. Man använder sig till exempel av inhemska bär, bärkrämer och gröt som färgats med livsmedelsfärg.

Museipedagog Johanna Kull vid Kuntsis museum
Johanna Kull leder färgbadsgrupper Museipedagog Johanna Kull vid Kuntsis museum Bild: Yle/ Malin Hulkki kuntsis museum

- Våra konstnärer är så unga att allt far i munnen, konstaterar Johanna Kull.

Att erbjuda färgbad åt barn är också ett sätt att bredda museets användarskara. Museet skall vara till för alla oberoende av ålder.

- Vi vill ha människor att komma till museet. Att det skall bli naturligt att komma hit och här händer någonting, säger Johanna Kull.

Färgbadsgrupperna är tvåspråkiga i Vasa. Förutom i Vasa kan man numera färgbada också i Jakobstad i barnens konstskola Balatako.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Isabel

  Lyssna på Isabel Rautamos MGP-låt "Jag är vad jag är".

  Isabel Rautamo är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Isabels MGP-låt "Jag är vad jag är". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Valter & Asta

  Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta.

  Valter Klockars och Asta Sharma finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på MGP-låten "Jag klarar mig själv" av Valter & Asta. Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Wilma

  Lyssna på Wilma Nylunds MGP-låt "Mardrömmar".

  Wilma Nylund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Wilmas MGP-låt "Mardrömmar". Biljetterna för showen finns ute nu.