Hoppa till huvudinnehåll

Grön USA-vision invigd i Helsingfors

Bild: US Embassy Helsinki ambassad

Det handlar om energisnål teknik, hållbar utveckling och en diplomatisk strävan att förena folken. Det representerar helt enkelt en ny diplomati för vårt sekel, sade ambassadör Bruce Oreck vid invigningen av det nya innovationscentret vid USA-ambassaden i Helsingfors.

President Sauli Niinistö: Invigningen av USA-ambassadens innovationscenter representerar en milstolpe i våra diplomatiska relationer. Bild: Sari Gustafsson/Lehtikuva innovationscentrum

Det står klart att det här visionära projektet, det första i sitt slag, är resultatet av ambassadör Orecks kreativa analys och handlingskraft. Han såg möjligheten med det etthundra år gamla kontorshuset på ambassadtomten genast när han hade tillträtt i Helsingfors hösten 2009.
Det f.d. bostadshuset högt uppe på sydspetsen av Brunnsparken har nu totalrenoverats för att fungera som ett forum för breda och givande kontakter mellan USA och Finland. På sommaren kan man på fjärde våningen sitta ute och beundra utsikten på de rymliga cafébalkongerna mot både öster och väster.

Nu har huset en helt ny framtoning med idel LED-lampor och ljus från ny organisk OLED, som från sidan lyser upp hela glaspaneler. De är billigare och effektivare och håller längre än traditionella lampor och anses ändra vårt förhållande till ljus. Marmoleum ser ut som ett vanligt linoleumgolv men är en antistatisk ren naturprodukt av trämjöl, kalk och linolja. Hissarna är världens mest energieffektiva av märket Kone och taket består av hela 13 energisparande lager, likaså av finländsk tillverkning.

Bild: US Embassy Helsinki ambassad

Resultatet ger sänkta energi- och investeringskostnader, ett mindre ekologiskt fotavtryck med sänkt kolförbrukning och större säkerhet för personalen.

Ambassadör Oreck har sedan tidigare professionell erfarenhet av energisnåla byggprojekt. Efter att i 25 år ha verkat som jurist vid flera amerikanska storföretag har han sedan sekelskiftet alltmer engagerat sig i byggprojekt och renoveringar baserade på förnyelsebar och alternativ energi. År 2003 startade han tillsammans med sin hustru Cody Douglas Oreck projektet Zero Carbon Initiative som har gett honom gedigen erfarenhet av branschen.

Entusiastiskt diplomatpar

Fru Douglas Oreck har redan tidigare visat prov på parets entusiastiska arbete för att satsa på framtiden genom att bevara det gamla. När hon hade sett gamla bilder från 1940 på biblioteket i den nybyggda ambassaden såg hon möjligheten. Hon lät återställa den ursprungliga inredningen i biblioteket som visade sig vara väggpaneler i ståtlig finländsk masurbjörk som är inramade med karelsk furu.

Bild: US Embassy Helsinki ambassad

Mitt under den ekonomiska åtstramningen efter finanskraschen övertalade ambassadör Oreck Washington att investera 125 miljoner dollar i Helsingforsambassaden. Innovationscentret i Helsingfors har genomförts med hjälp av de främsta krafterna i USA och Finland. Det är en av de mest energisnåla ambassadbyggnaderna i världen och ett unikt projekt även för USA.

Byggprojektet fyller de strängaste kraven, LEED Platinum, inom det internationella byggprogrammet för gröna hus kallat LEED, Leadership in Energy and Environmental Design. Många amerikaner är kritiska mot att USA inte gör tillräckligt för en hållbar utveckling men enligt ambassadör Oreck är just den frågan en av de allra viktigaste frågorna för president Barack Obama. Helsingforsambassaden fyller kraven för att bli den första ambassaden i världen enligt klassificeringen LEED Platinum.

USA bygger numera systematiskt enligt LEED-normerna för att spara skattebetalarnas pengar, skapa jobb och betona ansvaret för framtiden. De federala ministerierna och myndigheterna vill föregå med gott exempel och satsa förnuftigt enligt de här normerna som redan tillämpas i 135 länder.

När ambassadör Oreck säger att USA inte skulle kunna genomföra det här projektet någon annanstans än i Helsingfors har Finlands egen ambassadsatsning i Washington säkert gett en värdefull impuls.

Finland lät där bygga en ny ambassad för 20 år sen och arkitekterna Heikkinen- Komonen har fått idel lovord för den visionära arkitekturen och tekniken. The Architectural Review har kallat ambassaden för ”den bästa nya byggnaden i Washington under de senaste 50 åren”. 2010 utsågs Finlands ambassad till den första gröna ambassaden i USA med klassificieringen LEED Gold.

Läs också