Hoppa till huvudinnehåll

Invirkad flaska

Dekorera ev med rosett, band och knapp.
Invirkad flaska med band. Dekorera ev med rosett, band och knapp. Bild: YLE/Strömsö invirkad flaska

Det var först i slutet på 1700-talet som man började virka, åtminstone i vår del av världen. Det är alltså en rätt ny teknik jämförd med andra tekniker. På 1800-talet började man med flerfärgsvirkning i Österbotten och gjorde då pälsbälten, hängslen och små påsar. Vill du göra en ful plastflaska lite vackrare kan du virka in den i ett trevligt mönster och anpassa det efter flaskans storlek.

Mönster till invirkad flaska

Detta behövs:
- garn
- virknål
- flaska

Gör så här:
1. Välj bottenfärg och starta med 6 fasta maskor i en magisk ögla.
2. Öka genom att virka dubbla maskor nästa varv i varje fasta maska. Genom hela arbetet virkas fasta maskor bara i den bakre maskbågenför att få mönstret rakt.
3. Öka därefter följande varv så du har ett antal maskor som är delbart med 6 och som passar din flaska. På min virkning hade jag 30 maskor.
4. Efter ca 6 varv virkas fyra hål genom att *virka två luftmaskor och hoppa över två fasta maskor på virkningen. Virka därefter en fast maska i nästa fasta maska, och gör två fasta maskor till*
5. Upprepa *-* tre gånger till och virka resten av fasta maskorna varvet ut.
6. Börja med färgbytningen genom att ha två trådar på nålen och dra igenom den nya färgen.
7. *Virka fem fasta maskor med den nya färgen och byt till bottenfärgen före du drar igenom den femte maskan helt och virka den sjätte maskan med av bottenfärgen*. Här går det garn man inte använder för tillfället genom de fasta maskorna. Man virkar på det sättet in ett garn hela tiden.
8. Upprepa *-* i punkt 7. varvet ut.
9. Nästa varv minskar du en maska på mönsterfärgen och öka en maska på botten färgen.
10. Då du virkat så du har en maska av mönsterfärgen om fem av bottenfärgen är det dags att börja om rapporten från början.
11. Här väljer du om du har samma färger som tidigare eller byter så mönsterfärgen blir ”bottenfärg” och en tredje färg introduceras.
12. Virka så långt som behövs, prova på flaskan. Fäst eventuellt trådar du inte virkat in om du använt flera färger än två.
13. Då du är nöjd virkar du ihop det hela genom att hoppa över en varannan eller vartredje maska. På näst sista varvet gör du två likadana hål som i början av arbetet.
14. Sätt i band och virka en kork till flaskan.
15. Dekorera ev. med rosett och knapp.