Hoppa till huvudinnehåll

Studiehandledningen i Östnyland får kritik

(arkivbild med abiturienter på besök vid Helsingfors universitet) Bild: YLE /Fred Wilén abi,Helsingfors universitet

Vissa utbildningar kommer bättre fram än andra på skolors studiehandledarlektioner säger elever.

Årets abiturienter har många olika utbildningar de kan söka till, och i gymnasierna hålls studiehandledarlektioner för att kunna informera eleverna om alla möjligheter de har. En del kritik har ändå riktats mot den här handledningen.

Ansökningstiden till högskolorna börjar nästa vecka men de flesta abiturienter har redan en längre tid haft klart för sig var de ska studera. Bland annat säger elever vid Borgå gymnasium att alla skolor inte kommit fram lika bra. Större skolor som Helsingfors universitet, Arcada och Hanken får mest uppmärksamhet.

Mest nytta känner eleverna att de haft av att besöka skolorna, medan lektionerna då de endast suttit i skolan och lyssnat på läraren gett dem minst.

Studiehandledare Stefan Biedermann vid Sibbo gymnasium säger att en del skolor är aktivare än andra då det kommer till att värva nya studerande, men han tror inte att de får mera synlighet. De olika svenskspråkiga studiestäderna får också lika mycket uppmärksamhet tror han.