Hoppa till huvudinnehåll

Finska flickor

Foto på Finse meisjes
Copyright Uitgeverij Podium Foto på Finse meisjes Bild: Uitgeverij Podium finse meisjes

Finska flickor säger sällan hej
men de är varken blyga eller arroganta
man behöver bara ett stämjärn för att komma nära

Med diktsamlingen Finse meisjes (Finska flickor) står Kira Wuck för årets mest uppmärksammade poesidebut i Nederländerna. I hennes lakoniskt formulerade dikter avtecknar sig Finland som landet där orden är lika sällsynta som ljuset och julgubbens andedräkt luktar som starkt rengöringsmedel. Att Aki Kaurismäki hör till favoritregissörerna kan nästan anas i dikterna.

Kira Wuck är född i Amsterdam år 1978 men hennes mor var finländare, född i Helsingfors. Före debuten med Finse meisjes har Kira Wuck framförallt skapat sig ett namn som estradpoet. År 2011 vann hon bl.a. det nederländska mästerskapet i Poetry Slam.

I debutsamlingen råder ofta en hårfin balansgång mellan det komiska, absurda och tragiska. Hon skildrar familje- och parrelationer, ensamhet och utanförskap i små skisser som ofta bärs upp av ett oväntat bildspråk. ”Ensamhet luktar som kalvlever i en ugnsform.”

Egentligen har jag ju skrivit en optimistisk diktsamling, menar Kira Wuck själv. Diktkaraktärerna befinner sig ofta lite i marginalen av livet men är inte nödvändigtvis obekväma eller otrygga med det lite unkna stilleståndet.