Hoppa till huvudinnehåll

Här kraschar den egyptiska luftballongen

Ballongkraschen i Luxor i går filmades av en passagerare i en annan ballong. Amatörfilmen visar hur ballongen börjar ryka, krympa ihop och brinna. Därefter störtar korgen mot marken.

Olyckan krävde 19 dödsoffer. Ballongpiloten och en brittisk turist överlevde kraschen. Kraschen beskrivs som den allvarligaste olyckan i ballongfärdernas historia.

Egyptens regering beordrade genast en olycksutredning och guvernören i Luxor förbjöd alla ballongfärder i provinsen tills olycksorsaken är klarlagd.

Ledaren för det civila flygväsendet i Egypten, Mohammed Sherif, sade till nyhetsbyrån AP att ballongpiloten hade förnyat sin licens så sent som i januari. I licensförfarandet ingår att myndigheterna testar piloten och inspekterar ballongen.

En annan, anonym tjänsteman vid flygväsendet skyllde på ballongpiloten. Enligt honom tyder preliminära uppgifter på att piloten hoppade ur ballongen istället för att försöka förhindra branden.

Turistmyndigheter i Luxor, däremot, skyller på flygmyndigheterna. Enligt dem så har slarvet bland inspektörerna ökat efter den egyptiska revolutionen. Ballonglicenser förnyas utan några egentliga kontroller.

Bönder som arbetade i de sockerfält där ballongen kraschade berättar om hemska scener, då brinnande ballongpassagerare föll eller hoppade ut ur den störtande korgen.