Hoppa till huvudinnehåll

Hitler är här igen

Hur mycket får man skämta om en person som Adolf Hitler? Den frågan infinner sig rätt så snabbt då man läser en nyutkommen tysk satirbok med Hitler i huvudrollen. God smak eller inte, boken har blivit en bästsäljare.

Det är en varm augustidag år 2011. På en öde tomt i centrala Berlin vaknar Adolf Hitler upp, klädd i en sliten uniform som av någon anledning stinker bensin. Han dras också med en bankande huvudvärk. Han ser sig om efter sitt rikskansli, sin bunker, Goebbels och Bormann. Han undrar varför sovjettruppernas artilleri har tystnat. Bredvid honom spelar några pojkar från Hitlerjugend fotboll. Hitler frågar hitlerynglingen Ronaldo, klädd i sin gula spelartröja, var han hittar närmaste gata.
Adolf Hitler är här igen och därför heter satirboken rätt och slätt – Er ist wieder da! Hitlers möte med dagens tyska samhälle blir ändå rätt så enkelt. Alla han möter utgår ifrån att han är en komiker, som tar sin roll på mycket stort allvar. Ja, på ett sådant allvar att han snart har sin egen TV-show och sin egen webbportal, som går under namnet ”Führerhögkvarteret”.
De stora massorna får igen ta del av hans budskap. De flesta ser budskapet som skämt, underhållning och kritik av dagens samhälle. För Hitler är det ändå fullaste allvar.
– Boken var rolig att skriva. Det var den enkla orsaken till att jag började skriva. Om det hade visat sig att ingen vill köpa boken hade jag i alla fall haft lite roligt när jag skrev den, säger författaren Timur Vermes. Idén till boken fick han under en semesterresa i Turkiet.
– Jag visste inte att Hitler hade skrivit en andra bok vid sidan av Mein Kampf. När jag såg att den fanns till salu, tyckte jag det var så absurt att jag bestämde mig för att skriva en tredje.

Hitlers syn på saken
På samma sätt som i Hitlers egna böcker, är det också här Hitler själv som presenterar sin syn på världen. För att kunna stiga i Hitlers stövlar har Vermes studerat Mein Kampf.
– Jag trodde att det skulle vara svårare. Man måste bara komma på vad det är som driver honom och hur övertygad han på riktigt är. Efter det omsätter man den här galenskapens logik på allt omkring en. Man måste bara komma ihåg att sluta när arbetsdagen är över, skrattar Vermes.
Och galenskapen verkar gå hem. ”Er ist wieder da” har hittills sålts i omkring 350 000 exemplar. Rättigheterna till boken har sålts till 25 länder och boken kommer sannolikt också att ges ut på svenska. Vilka reaktionerna på boken kommer att bli i utlandet har Vermes svårt att ta ställning till, men att så många i Tyskland verkar gilla hitlersatiren har han en förklaring till.
– Boken är menad att vara underhållande och folk får har roligt åt saker som de tidigare inte har vant sig vid att skratta åt. Det är roligt på ett elakt sätt och det leder till att man måste tänka efter vad som egentligen är roligt.

Bekanta tankegångar
Och elakt och rakt på sak är det så det förslår. Hitler är glad över att turkarna i landet endast talar en rudimentär tyska, så som han hade tänkt att alla slavfolk skall göra. Han vill sterilisera de vansinniga kvinnor som går och plockar upp skiten efter sina hundar i parken. Dagens tyska ytterhögerparti NPD består av oduglingar som inte ens fyller de rasmässiga kriterierna. Polens existens strider enligt Hitler fortsättningsvis mot alla naturlagar och Västtysklands ekonomiska framgång hängde förstås ihop med det faktum att judarna nu var borta.
– Vad skulle han annars säga? Så här var han då och så här är han nu i boken. Man behöver inte tycka om vad han säger, men det har egentligen inget med själva boken att göra säger Vermes. Och han är faktiskt överraskad att reaktionerna hittills har varit så få.
– Det hänger säkert ihop med att det är just Hitler det handlar om. Man vet hurdan han var som person och man vet vad man kan förvänta sig.

Får man skratta?
En gräns har författaren i alla fall satt upp för sig själv.
– Jag har medvetet försökt undvika att göra honom roligare, trevligare eller mindre harmlös. Målet var att presentera honom precis så brutal, men också så charmant, som han skall ha varit i verkligheten, säger Timur Vermes.
Men hur mycket får man då skratta, då det ändå handlar om en diktator som Adolf Hitler?
– Så mycket man vill. Det finns ingen gräns. Det är du själv som bestämmer hur mycket du skrattar. Men samtidigt bestämmer du också när du slutar skratta.
– Många tycker också att det är lite kusligt. Via humorn kommer läsarna närmare Hitler än vad de i själva verket har lust till, konstaterar författaren Timur Vermes.