Hoppa till huvudinnehåll

Sista svenskspråkiga äldreboendet i Karleby stängs

Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist ventus

Inom kort försvinner Karleby stads sista helt svenska enhet inom äldrevården. Då demensavdelningen Minnet läggs ner återstår bara ett par privata boenden och så stadens tvåspråkiga Ventus äldreboende.

Och på Ventus haltar servicen på svenska. En majoritet av de anställda talar enbart finska.
- Det finns de som försöker prata svenska, men det finns också de som inte ens kan säga tack eller varsågod på svenska. Min mamma är över hundra år och kan inte finska. Jag tycker det är helt tragiskt att ingen kan prata med åldringarna, säger Görel Ahlnäs vars mamma bor på Ventus.

Ventus äldreboende. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist ventus,äldreboende

På Ventus två avdelningar är ungefär hälften av patienterna svenskspråkiga. Men av de 30 vårdarna är det bara 11 som kan svenska.
- Vi försöker så gott vi kan, och många av oss klarar det. Men visst finns rum för förbättringar. Jag tycker att man ska få betjäning på eget modersmål då man åldras, säger vårdare Ulla Boström.

Boström tycker att idealet skulle vara att alla som anställs kan visa intyg över att de pratar svenska. Men i dag kan man inte garantera att det alltid finns någon vårdare på plats som kan svenska.

Då äldreboendet söker ny personal så står det numera heller inget om kunskaper i svenska i annonsen. Social- och hälsovårdsdirektör Jussi Salminen blir förvånad då han hör det och han lovar att undersöka saken. Han säger i alla fall att om man har två jämnstarka sökande och den ena är tvåspråkig så väljer man alltid den personen.

Ventus äldreboende kommer inom kort att flytta till nya utrymmen i Furuåsen men det påverkar inte vården eftersom både personal och patienter flyttar med. Det fanns planer på en helt svensk avdelning på Furuåsen, men de planerna skrinlades då Regionförvaltningsverket underkände Ventus och så många fler nu måste rymmas in i Furuåsen.

Klienterna på Minnet kommer troligen att flyttas till något av de privata svenskspråkiga boendena, antingen Pettersborg eller Emeliehemmet. Staden planerade att från och med 2014 säga upp alla avtal med de två privata serviceproducenterna men nu får staden i stället förhandla om fler platser. Minnet har hittills fungerat som en helt svensk enhet inom Ventus.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten