Hoppa till huvudinnehåll

Alkohol? Nej tack.

Bild: YLE sluta panta

Jag älskar att dricka... vatten och limonad! Men alkohol är något jag lätt lämnade bort.

På högstadiet och gymnasiet ordnades många fester och min vängrupp var bra på att festa. Vi var stort sätt varje veckoslut ute och härjade och det fanns alltid alkohol med, även jag drack då.

En morgon vaknade jag till en hemsk krabbis och frågade mig själv att varför i hela världen en människa gör detta mot sig själv om och om igen? Hela min kropp mådde dåligt och jag orkade inte göra någonting under hela dagen. Hälsan höll på att sjunka ordentligt och jag kände mig bara äcklig. Jag bestämde mig för att sluta dricka helt och hållet, livet är kort och jag vill inte slösa en enda sekund till på alkohol.

Nästa veckoslut var det dags för fest igen. Jag var fortfarande av den åsikten att alkohol är onödigt, ärligt talat så smakar det ju bara skit så jag hade med mig min egna cola-flaska. Oj, vad jag fick höra många kommentarer om det: ”nu har du väl sprit i flaskan?” ”Vad är det för fel på dig?” ”Vågar du inte dricka?” ”Vill du inte ha roligt?” Mitt svar blev varje gång: ”Tack, jag klarar mig bra utan och jag kan ha lika roligt, om inte roligare, utan alkoholen. Plus att imorgon kommer jag att vakna fräsch och pigg. Jag kommer även att komma ihåg allt vad som hände kvällen innan.” Detta betydde att jag hade de bästa storyerna att berätta till alla nästa dag.

Idag är jag 22 år gammal och har varit utan att dricka i många år. Att välja bort alkoholen betyder inte att jag inte kan gå ut och festa. Tvärtom, jag trivs bra på fester och jag känner aldrig ett behov av alkohol för att ha roligt. Visst får jag ibland konstiga blickar när jag beställer en cola utan alkohol eller ett te, men jag är redan van vid det.

Jag har inget emot att mina vänner dricker, de får göra vad de vill med sitt liv men vid det skede av kvällen när alkoholen slår till ordentligt i dem så kan det bli tungt för mig. Som yngre var det alltid jag som fick sköta om de som mådde sämst och jag fick ofta se till att vännerna hittade tryggt hem. En ordentligt full människa är inte heller det bästa sällskapet, inget vettigt kommer ur munnen på den. Jag blev och blir fortfarande generad över hur mina vänner ibland kan bete sig under alkoholens verkan och vad allt de hittar på när de fått ett par drinkar i sig. Idag behöver jag dock inte ta lika mycket hand om mina vänner som tidigare, vi har alla vuxit upp och lärt oss av våra misstag.

Nuförtiden tycker jag att folk förhåller sig bättre till att man inte dricker. Troligtvis har det och göra med att man växer upp och sällskapet blir äldre och smartare vad det kommer till alkohol förbrukning. Jag behöver inte förklara lika mycket som tidigare varför jag inte dricker. Vissa blir till och med tända på idén att inte dricka och vill diskutera mera med mig om att vara nykter.

Jag har inte ett dugg svårt att vara utan att dricka. Visst blir jag ibland nyfiken på hur någon alkohol smakar, men till slut så smakar all alkohol samma skit. Mina vänner förstår att jag inte dricker och att man inte behöver fråga mig ifall jag vill ha en drink. Ifall en främmande person bjuder mig på drink så tackar jag alltid nej och förklara kort varför. Det har aldrig uppstått ett tillfälle var den främmande personen skulle ha blivit sårad.

Det absolut bästa med att inte dricka är hälsan. Alkoholen har så många skadliga effekter att det inte är roligt. För 1,5 år sedan slutade jag även att röka och kombinationen att inte dricka eller röka är otrolig. Man känner sig friskare, piggare, smartare och fräschare hela tiden. Man sparar även massor pengar på att inte dricka. Alkohol framkallar även massor sjukdomar, och alkoholen kan vara ett starkt beroende. Man förlorar sitt förnuft när man dricker och det leder aldrig till något bra.

Jag tror inte att jag någonsin kommer att förstå meningen med alkohol. Man skall inte vara rädd att lämna alkoholen, ingen kommer att kritisera ditt val att sluta dricka. Tvärtom så kommer du att få beröm om att du slutat dricka. Livet är kort och skall inte slösas på alkohol.

Kaisa Bremer // gästchattar på Sluta Panta onsdagen 6.4 klo. 19.00-20.30