Hoppa till huvudinnehåll

Hur tolerant är Finland?

Samkönade par och Åbo domkyrka.
Samkönade par och Åbo domkyrka. Bild: YLE/Linus Hoffman homopar

På onsdag kom beskedet att Finland inte kommer att ta upp lagmotionen om könsneutrala äktenskap. Det betyder att Finland fortfarande är det enda nordiska landet som inte har en jämlik äktenskapslagstiftning.

I Island, Norge, Sverige och Danmark har par av samma kön rätt att gifta sig och de har också i princip rätten att adoptera barn tillsammans.

Också på annat håll i Europa har par av samma kön fått utökade rättigheter under de senaste åren - bara under den senaste månaden har både Frankrike och Storbritannien röstat för en jämlik äktenskapslag. Spanien, Portugal, Belgien och Nederländerna har godkänt samkönade äktenskap redan för ett antal år sedan.

Enligt Anna Moring som är forskare och jobbar för regnbågsfamiljernas rättigheter, verkar det finnas en klyfta mellan de väst- och östeuropeiska länderna i den här frågan. Av någon orsak identifierar sig Finland med de östeuropeiska länderna, då man inte vill godkänna en lag om samkönat äktenskap.

- Om till och med Spanien, där katolska kyrkan är väldigt stark, har godkänt samkönade äktenskap så borde man se sig i spegeln och fundera hur man som ett nordiskt välfärdsland förhåller sig till sina minoriteter, säger Moring

Utanför Europa har bland annat Kanada godkänt könsneutrala äktenskap. USA är splittrat i frågan men flera delstater har godkänt samkönade äktenskap. I delar av Mexiko har homosexuella par rätten att gifta sig. Även Argentina och Sydafrika godkänner samkönade äktenskap.

Tidsfråga

Även om lagmotionen förkastades av lagutskottet på onsdag, tror Moring riksdagen kommer att få ta ställning i frågan redan under den här perioden.
Till exempel kan det bli möjligt om medborgarinitiativ som driver frågan lyckas samla 50 000 namn.

Enligt Moring är det viktigt att hela riksdagen får säga sitt i frågan och att inte ett fåtal medlemmar i utskottet kan hindra det. Det är enligt Moring endast en tidsfråga innan Finland får en jämlik äktenskapslagstiftning.

Läs också:
Lagmotionen om könsneutrala äktenskap förfaller
"Klart att jag vill gifta mig"
Kristna nöjda med beslut om äktenskapslag
Könsneutrala äktenskap, filosofisk teori och politikers enfald
Kamp för könsneutrala äktenskap går vidare

Läs också