Hoppa till huvudinnehåll

Intresset för moderna trähus ökar i Finland

Presentationen av detaljplaneförslaget för Slottsfältet lockade ett femtiotal personer.
Presentationen av detaljplaneförslaget för Slottsfältet lockade ett femtiotal personer. Presentationen av detaljplaneförslaget för Slottsfältet lockade ett femtiotal personer. Bild: Yle / Carmela Johansson presentation av detaljplansförslag


Intresset är stort för Åbos första moderna trästad, Slottsfältet.

Igår presenterades ett förslag på detaljplanen för bygget och ett femtiotal intresserade bland annat grannar och potentiella köpare dök upp.

- Jag tycker förslaget lät bra och det är bra att de utvecklar området, det enda jag oroar mig för är att trafiken blir livligare, säger Leena Nojonen som bor i området.

- Min man bodde här i sin barndom, däför är vi här för att höra mer. Planerna lät bra, men får se hur det går, säger Virva Ekroos som eventuellt funderar på att köpa en bostad i området.

Slottsfältet breder ut sig mellan Malmgatan och Slottsgatan och sträcker sig från Åbo Energi fram till Forum Marinum. Byggprojektet ingår i ett nationellt projekt för att främja byggandet av trähus i Finland.

Direktör Esa Kosonen vid Metsä Wood har i flera års tid arbetat med att bygga trähöghus.Han ser många fördelar med trähus.

- Byggandet är torrt, lätt och snabbt, men kräver också utbildning eftersom byggprocessen skiljer sig lite från andra, säger Kosonen.

För tillfället finns det planer på att bygga 7000 nya trähöghus i Finland och Kosonen tippar på att efterfrågan kommer att öka.

För Åbos del har man också höga förväntningar på den nya stadsdelen.

- Vi hoppas att det blir en plats där invånarna trivs och som också är känd utanför Åbo, säger arkitekt Mika Rajala vid Åbo fastighetsaffärsverk.

Detaljplaneförslaget finns tillgänglig på Åbo stads hemsidor fram till den 5 mars. Eventuella synpunkter på förslaget kan lämnas in fram till den 15 mars.

När bostäderna är klara är ännu oklart. Men om detaljplanen blir klar under sommaren, kan byggandet komma igång under hösten.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland