Hoppa till huvudinnehåll

"Nu behövs en påve med nya idéer och impulser"

Spekulationerna om vem som ska bli ny påve är redan i full gång. Vi har talat med en katolik här hemma och en i Italien om vilka förväntningar de har på den nya påven.

- Den nya påven ska gå ut till folket, sälja sitt budskap och använda de sociala medierna, säger Jan-Peter Paul.

Bild: Yle globalt

Paul hör till Finlands 12 000 katoliker. Han tycker att det är viktigt att påven finns på Facebook och att han twittrar.
- Det finns så många som inte vet vad de ska tro på. Det finns ingen mening med livet. Existensen går ut på konsumtion. Påven måste nå ut till dem.

Bild: Yle katoliker

Enligt Paul är den största utmaningen för den nya påven den kraftiga sekulariseringen som har skett i Europa. Allt färre katoliker lever som Paul gör. Han lever i tro.
- Allting vad du gör ska du göra med tanke på Gud. Du lever inte för dig själv utan för att visa Guds godhet i världen.

Tomma kyrkbänkar
Även om den katolska kyrkan vuxit kraftigt i Finland på grund av invandringen så har antalet katoliker i Europa minskat. Kyrkbänkarna gapar tomma och det är svårt att få präster till kyrkorna.

Jan-Peter Paul tycker att den nya påven borde komma från den nya världen. Någon som kommer med nya impulser och ideér.
- Om man tänker på tiden då Sovjetunionen föll. Då hade vi en påve som kom från Polen som hade ett stort inflytande. Han ändrade kyrkan. Han var en påve i sin tid. Nu är vi igen i en liknande kris och skulle behöva en påve för vår tid, säger Paul.

Bild: Yle katoliker

Homofob och konservativ
Den nuvarande påven Benedictus XVI har kritiserats för att vara konservativ. I Italien är det många som är missnöjda med det stora inflytande Vatikanen har på politiken i ett annars rätt så liberalt land.

- Den här påven är inte endast homofob och konservativ. Han är direkt fientlig mot homosexuella, säher Andrea Maccarone, som är ordförande för organisationen Circolo Mario Mieli som kämpar för de homosexuella i Italien.

Jan-Peter Paul som själv har hållit kurser för homosexuella katoliker i Finland i mitten av 90-talet ser saken lite annorlunda.
- Att vara konservativ är inte att vara dålig. Det finns vissa sanningar som man måste hålla fast vid. Påven har inget emot de homosexuella. Problemet är att mänskan inte får praktisera sin homosexualitet. Om du är homosexuell så får du leva med den svårigheten.

Andrea Maccarone Bild: Yle maccarone

Den Heliga Anden
Många, precis som italienaren Andrea Maccarone, är säkra på att konklaven kommer att välja en mycket konservativ påve.

Merparten av de kardinaler som nu ska välja den nya påven har utnämnts av Benedictus XVI. Och de han inte har utnämnt har varit med om att välja honom så det finns inte mycket hopp för den som hoppas på en ny linje.

Men Jan-Peter Paul tror att det kommer att bli en påve som passar för vår tid.
- Det kommer att bli någon som kommer att överraska oss alla. Den Heliga Anden kommer att vägleda kardinalerna att välja en påven som passar för tiden.

Läs också:
Påven lovar sin efterträdare lojalitet