Hoppa till huvudinnehåll

Skippa jordgubbarna, satsa på groddar

Bild: Foto: Eva Frantz frida nylund
Bild: Foto: Eva Frantz morgonöppet

På måndag lanserar Marthaförbundet kampanjen Marthas matkorg. Den fysiska korgen får var och en sammanställa själv, men på webben erbjuds man tips på vad det lönar sig att skaffa just nu.

- Idén föddes för några år sedan när en dagstidning jämförde två matkorgar, berättar Frida Nylund som är projektansvarig. Det tidningen lyfte fram var att ekologisk mat är väldigt dyr, men i matkorgarna låg godis, kex och choklad. Vi tyckte inte att det var sådant här en basmatkorg ska innehålla.

En matkorg mera i marthornas smak innehåller råvaror som är i säsong, närproducerade och gärna ekologiska. Det låter dyrt.

- Nej, vi är övertygade om man kan komma undan förmånligt och få färska och fina råvaror om man tänker på vad som är i säsong.

I väntan på rabarbern

I samband med kampanjen kommer man att presentera fyra matkorgar, en per årstid. Nylund förevisar vårens matkorg, som kanske ser lite torr ut.

- Det stämmer, det är ju inte så mycket grönt som spirar där ute ännu. Men vi rekommenderar att man satsar på spannmål, ägg, färsk fisk, krasse och groddar. Och nu när våren sätter igång dyker det ju upp nya råvaror hela tiden. Vi ser fram emot kirskålen och rabarbern!

Ät upp fjolårets skörd

Nylund föreslår också att vi tar en titt i frysen där hemma.

- Om man har frusna bär eller svamp är det hög tid att använda bort dem nu så det finns utrymme i frysen när det kommer en ny skörd.

Kampanjen Marthas matkorg inleds på måndag, då kan man bekanta sig med den första matkorgen och receptförslag kring den på recept.martha.fi och facebook.com/marthaforbundet.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen