Hoppa till huvudinnehåll

Människor köar för pass fastän tider finns

Passkontroll
Åk till Östra centrum eller Malm om du vill ha ett pass snabbt. Passkontroll Bild: Yle gränskontroll

Köerna till att få ett pass varierar kraftigt i huvudstadsregionen. På vissa av polisen serviceställen i är man tvungen att vänta upp till fem veckor för att få en tid till att beställa ett pass. Samtidigt finns det i Östra Centrum och Malm tider att få, redan till samma dag.

Varför vissa serviceställen är så populära är oklart för kommissarie Anne Hiltunen, som jobbar på polisstationen i Böle. På stationen går det att få tid till att beställa pass genom att boka tid på nätet, men man kan också låta bli att boka tid och köa för att få uträtta sitt ärende under dagen.

- Om någon kommer hit utan tidsbeställning brukar vi berätta för personen att man i Östra centrum eller Malm till och med kan få en tid för att uträtta sitt ärende till samma dag. Trots det väljer folk ofta att sitta här och köa.

Väntetiden varierar från mellan tjugo minuter till i tre timmar.

Bokar man tid till att skaffa pass får man i Böle för tillfället vänta tre veckor. Enligt Hiltunen går tiderna åt nästan genast då de dyker upp på nätet.

Brist på resurser är orsaken till att väntetiderna för tillfället är så långa och hon säger att det i Böle finns planer på att göra servicen bättre genom att erbjuda mer väntetider.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen