Hoppa till huvudinnehåll

Samtal om musik och minnen

Foto: Marcus Rosenlund henrica fagerlund

Har dagen har varit full av stress och bekymren tynger ned sinnet, då känns det genast lite bättre när man lyssnar en stund på sin favoritmusik. Musiken lindrar ångest, skänker tröst och skapar minnen: årtionden senare kanske du minns exakt var du var när du hörde den där speciella låten.

Musikterapi används numera bland annat inom psykoterapin för att behandla autistiska barn. Strokepatienter får också hjälp av musikterapi; även om man har förlorat talförmågan så är det möjligt att man kan sjunga. Också psykiska trauman går att lindra med hjälp av musik: vissa minnen som patienten inte kan uttrycka verbalt, kan gå att få fram via musiken.

”Samtal kring musik och minnen” är en diskussionsgrupp som sammanträder på måndag kvällar i Folkhälsans regi. Henrica Fagerlund är utbildad musiker och musikpedagog och gruppen är en del av hennes studier. Fagerlund besökte Morgonöppetstudion och berättade om sin syn på musiken och vad dess helande kraft baserar sig på.

”Samtal kring musik och minnen” anordnas varje måndag kl 13:00 på Seniorhuset i Helsingfors, på Mannerheimvägen 97. Kontakta Henrica Fagerlund på numret 050-441 6379 för mera information.

 • Mezzosopranen Erica Back

  Mezzon Erica Back fick Caj Ehrstedts pris

  Sångerskan Erica Back fick pris.

  Mezzosopranen Erica Back fick Caj Ehrstedts pris. Det delas ut av Svenska folkskolans vänner vart tredje år till en finlandssvensk sångare inom klassisk musik som ännu inte har fyllt 30 år. Prissumman är 5000€.

 • Bob Dylan på en ceremoni för att motta en frihetsmedalj.

  Bob Dylan tar emot Nobelpriset i Stockholm

  Svenska Akademien överlämnar priset under veckoslutet.

  Musikikonen Bob Dylan kommer att ta emot sitt Nobelpris i litteratur i Stockholm under veckoslutet. Det meddelar Svenska Akademiens ständiga sekreterare. Dylan uteblev från Nobelfestligheterna i december.

 • Kulturpistagaren Marit Berndtson.

  Wasa Teaters Marit Berndtson prisas med 15000 euro

  Brinnande teaterintresse och kärlek till konsten gav pris.

  Brinnande teaterintresse och stor kärlek till konsten gav både högklassig teater och kulturpris - Marit Berndtson får kulturpriset på 15 000 euro då Svenska folkskolans vänner idag delar ut pris och medaljer.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen