Hoppa till huvudinnehåll

Bebisar förväxlades på sjukhus

Förlossningsavdelningen vid ÅUCS
Bild från ÅUCS, Åbo universitets centralsjukhus. Förlossningsavdelningen vid ÅUCS Bild: Yle/ Nora Engström nyfödda

Två nyfödda barn förväxlades vid förlossningssjukhuset i Jyväskylä under veckoslutet och en familj fick fel baby med sig hem.

Familjen Penttinen fick en pojkbaby på fredagskvällen. På lördagen undrade pojkens mamma hur babyn plötsligt hade så mörkt hår.

Personalen försäkrade ändå att det var deras baby och sade att hårfärgen kan ändras ganska snabbt på spädbarn. När familjen väl var hemma med babyn tyckte de fortfarande att det var någonting som inte stämde. När de kontrollerade babyns armband stod det fel namn på det.

Enligt sjukhuset hade det skett ett mänskligt misstag.

Mellersta Finlands polis börjar utreda förväxlingen av de två nyfödda. Ingen polisanmälan har gjorts, utan polisen har fattat beslutet om förundersökningen på eget bevåg.

Mamman beskyller ingen

Mamman, Mari Penttinen säger till Yle att hon inte beskyller någon enskild person bland personalen.

- Då vårdpersonalen minskas och skärs ner lider vanliga människor. Personalen gör ett stort arbete och deras liv är ett ständigt springande. Ingen beslusfattare vill att det egna barnet byts ut och att det avslöjas efter flera år, till exempel vid en blod- eller benmärgstransfusion.

Läkare påminner om rutiner

Överläkaren vid förlossningsavdelningen på Mellersta Finlands centralsjukhus, Jyrki Jalkanen säger att det brast i sjukhusets identifiering och sjukhuset tar fullt ansvar för det som skedde.

- Det är ändå fråga om en så enkel sak som att kontrollera armbandet, vi kommer att påminna alla berörda om det. Det tar en sekund, och det får inte glömmas bort, säger Jalkanen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes