Hoppa till huvudinnehåll

Varmaste sommaren någonsin i Australien

Värmeböljan drog folk till stranden i Melbourne i början av januari Bild: David Crosling / EPA värmebölja

Sommaren som börjar lida mot sitt slut i Australien har varit den varmaste i landets väderlekshistoria.

Från december till februari har olika delar av Australien lidit av värmeböljor, mark- och gräsbränder och översvämningar. Enligt en rapport som Australiens meteorologiska institut har gett ut, har klimatförändringen ytterligare förvärrat situationen.

Sommaren har varit fylld av extrema väderfenomen. På många sätt påminner den om en idrottare som förbättrar sin prestation med att ta steroider, säger institutets chef Tim Flannery.

Den 7 januari uppmättes den högsta medelvärmen någonsin i hela landet, 40,3 grader Celsius. På 44 mätstationer, bland dem Sydney och Hobart, uppmättes nya rekordtemperaturer den här sommaren.

Under de senaste 102 åren har den högsta medelvärmen överskridit 39 grader bara under 21 dagar. Åtta av de här dagarna registrerades den här sommaren.

- Det råder så gott som ingen osäkerhet om att de här fenomenen kommer att fortsätta att bli värre. De hetaste temperaturerna blir hetare, de varar längre och det händer oftare, säger rapportens författare Will Steffen.

Det är nästan säkert, anser han, på grund av den extra värme som finns i atmosfären. Enligt honom bevisar det också att klimatförändringen inte är något hypotetiskt som kommer att ske i framtiden, utan att klimatet har redan förändrats.

(AFP)

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes