Hoppa till huvudinnehåll

Aleksis Kivigatan är La Strada

Amanda löfman och Fabian Silén
Amanda Löfman och Fabian Silén i La Strada Amanda löfman och Fabian Silén Bild: Foto: Eva Frantz fabial silén
Martin Bahne
Martin Bahne Martin Bahne Bild: Foto: Eva Frantz la strada


På torsdag blir det premiär för La Strada, en pjäs som skådespelaren och regissören Martin Bahne skrivit baserat på Federico Fellinis klassiska filmmanuskript.

- De tre huvudkaraktärernas andliga bakgrund kommer rakt från filmen, men pjäsen utspelar sig i nutid och det handlar om människohandel istället för cirkus, berättar Bahne.

I centrum står den 16-åriga Mina, som lämnar Rumänien för att flytta till Finland för att förtjäna pengar. Snabbt inser hon dock att hon blivit lurad in i sexbranschen.

- Jag har länge velat göra en pjäs om just människohandel och våld mot kvinnor. När vi började repetera var vi inte ännu säkra på hur handlingen skulle sluta, beslutet fattade vi under repetitionerna.

Tragiskt möter komiskt

Handlingen utspelar sig till stora delar på Aleksis Kivigatan i Helsingfors, på snuskiga barner och stripphålor. Huvudrollen spelas av Amanda Löfman, som är känd som musikalartist och sångerska.

- Mina har satt sig under huden på mig. Jag har börjat tänka mycket på hur allt handlar om pengar, och om att det pågår så mycket som vi inte känner till hela tiden, säger Löfman.

Trots att pjäsen kretsar kring ett så tungt och allvarligt ämne som människohandel är Bahne och Löfman överens om att slutresultatet inte bara är dystert.

- Jag tycker om sättet Martin byggt upp pjäsen på, säger Löfman. Fast ämnet är tragiskt är greppet komiskt, minimalistiskt med mycket koreografi och musik. Det är viktigt att berätta också om sådant som är är svårt, tabubelagt och allvarligt.

Det är den Helsingforsbaserade teatergruppen Mestola som står bakom La Strada. Premiär blir det på Dianascenen den 7 mars.
I rollerna Amanda Löfman, Fabian Silén, Mikko Kaukolampi, Thomas Weissman & Titus Poutanen.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen