Hoppa till huvudinnehåll

Isen brast under deras snöskoter

Eddi Nordman och Patrik Nylund
Eddi Nordman och Patrik Nylund klarade sig helskinnade från den skrämmande olyckan Eddi Nordman och Patrik Nylund Bild: YLE/Sofi Nordmyr eddi nordman

Sjöbevakarna varnar för dåliga isar. Olyckor som skulle gått att undvika har ändå hunnit ske sedan varningen gick ut i förra veckan.
- Isarna är sämre än vad de brukar vara den här tiden säger äldre sjöbevakare Patrik Högstedt vid Vallgrunds sjöbevakningsstation i Korsholm.

Från sjöbevakningshåll säger man att de med de få resurser de har inte kan göra så mycket mer än vad de gör för att få folk att förstå att vara försiktig med att röra sig på isen.
- Man ska inte ge sig ut på isen om man inte känner till området.

Men det kan gå fel ändå fast man känner till området. Det vet 15-åriga Eddi Nordman och Patrik Nylund i Petalax, Malax som åkte genom isen med snöskotern i lördags.

Klockan var halv 10 på kvällen i lördags när Eddi och Patrik ringde till sina vänner som satt på en sommarstuga i Petalax skärgård i Malax. De ringde för att meddela att de nu åker ner på isen med snöskotern och att de borde vara där inom 10 minuter.

När en halvtimme har gått och vännerna inte har sett till Eddi och Patrik försöker de ringa dem. Men samtalen går inte fram. Kl 22.30 anmäls de försvunna.
- Allt ser likadant ut när det är mörkt och dåligt väder. Vi tog fel på en holme och körde fel, säger de.

Innan de ens hann blinka var olyckan framme. Det var Eddi som körde snöskotern och Patrik satt på.

När isen brast tog det fem minuter innan Patrik fick upp Eddi på isen varpå Eddi kunde dra upp Patrik.
- När jag inte längre kunde röra på armarna av vad det var kallt i vattnet så tvivlade jag. Men sen när vi kommit inomhus började jag tro att vi skulle klara det, säger Eddi.

Inom en halvtimme hade de tagit sig till en sommarstuga i närheten. De slog in fönstret, fick på sig torra kläder men lyckades inte få på en brasa. Skorsten var stängd och röken kom in i stugan.
- Därför måste vi gå till bastun som var kall. Vi satte på all belysning som fanns och så väntade vi i 2,5 timme innan brandkåren kom, säger Patrik.

- Deras telefoner fungerade inte men då såg vi ljuset från stugan. Vi visste att det inte borde lysa där just då varpå vi ringde till Sjöräddningscentralen i Åbo som ringde vidare till brandkåren som fanns i Bockören, säger Patriks pappa Tom Nylund.
- Det var tufft. Jag förstod direkt som det inte gick att ringa dem att de hade åkt genom isen, fortsätter Tom Nylund.

Det var omkring 30-40 personer som sökte efter pojkarna i lördags. En stor del av dem var frivilliga som kände till området väl.

Det var så djupt där de åkte genom att vattnet gick över pojkarnas huvuden. Den sjunkna snöskotern står på en sten så om man tittar noga ser man lite av skoterns säte.

Läs också:Tonåringar klarade sig ur isen i Malax (3.3.2013)

Läs också