Hoppa till huvudinnehåll

Kluven rysk syn på Stalin 60 år senare

I dag har det förflutit 60 år sedan det forna Sovjetunionens diktator Josef Stalin dog.

I dagens Ryssland ser man mer positivt på den gamle diktatorn än man gjorde tidigare. Samtidigt får den unga generationen veta allt mindre om Stalins regim.

Jelena Kostjusjeva vid Museet för rysk politisk historia, konstaterar att ryska muséer berättar allt mindre om Sovjettiden och om Stalinepoken - och i synnerhet om Stalins repression och förtryck. - Man borde absolut berätta om det eftersom det kännetecknar den regimen, säger hon. - Det finns ingen konsekvent statlig politik. Det skulle ha varit bra om man redan på 1990-talet på en tillräckligt hög nivå hade fördömt både epoken och Stalin - så som man gjorde i Tyskland.

 • Kommentar: I Tyskland kan coronakrisen avgöra vem som efterträder Angela Merkel

  CDU:s partiledarkandidater har inte synts till under krisen.

  I Tyskland kan coronakrisen få långtgående följder också för landets politiska framtid. Förbundskansler Merkels kristdemokrater står fortfarande mitt i processen att utse hennes möjliga efterträdare och den pågående krisen verkar nu föra en hittills viktig krishanterare mot posten som kansler.

 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes