Hoppa till huvudinnehåll

USA vill få slut på fylleriet i FN

FN-högkvarteret i New York.
FN-högkvarteret i New York. Arkivbild. FN-högkvarteret i New York. Bild: Yle / Hannu Hellstén förenta nationerna

USA anser att det finns ett alkoholproblem i FN och föreslår att berusade FN-diplomater stängs ute från FN:s budgetförhandlingar.

FN:s årliga budgetförhandlingar har blivit allt spändare då västerländska nationer kräver nedskärningar av utgifterna. Slutspurten i budgetförhandlingarna infaller i allmänhet strax före jul då diplomaterna sitter i långa och många budgetmöten. Slutspurten sammanfaller med olika jultillställningar.

USA-diplomaten Joseph Torsella har föreslagit inför generalförsamlingens budgetutskott att förhandlingsrummen framöver ska bli fyllefria zoner. Han beskrev förslaget som blygsamt och andra amerikanska diplomater tillade att USA ingalunda kräver ett alkoholförbud, bara ett förbud mot fylleri. En anonym USA-diplomat sa att en del förhandlare har dykt upp på möten knallfulla.