Hoppa till huvudinnehåll

Östnylänningarna vill studera vid Arcada och ÅA

Arcada i Helsingfors lockar många östnyländska studerande till mycket varierande utbildningar. Bild: YLE/ Rose-Marie Sundström arcada

Yrkeshögskolor och Åbo som studiestad intresserar de östnyländska studerande allt mer.

Yrkeshögskolan Arcada i östra Helsingfors har de senaste åren lockat många östnyländska studerande att ansöka om en studieplats. Ifjol sökte rekordantalet 240 personer med Östnyland som hemlandskap till skolan, de senaste fem åren har siffran legat mellan 200 och 240. Mellan 60 och 70 personer har sedan blivit antagna och tackat ja till en plats på Arcada.

Det här är en betydligt högre siffra än vad universiteten lyckas visa upp. Antalet sökande till Helsingfors universitet har stadigt ökat de senaste fem åren, men samtidigt har antalet studerande som tar emot en plats sjunkit med hälften. Trots att över 160 svensktalande östnylänningar sökte till Helsingfors universitet ifjol, tog bara 19 emot en plats.

Det känns väldigt oklart vad man kan bli från Helsingfors universitet, tycker abiturient vid Borgå gymnasium som Yle nyheter Östnyland talat med.

Ändå har antalet östnylänningar som söker till Åbo akademi också mer än fördubblats på fem år, från 80 år 2008 till 170 ifjol. Av dessa tar närmare 70 också emot en plats vid universitetet. Det går så bra för Åbo akademi i Östnyland att de inte ens mera skickar någon för att göra reklam för skolan till gymnasierna.

Den svenska gemenskapen och läget längre hemmifrån än Helsingfors lockar många abiturienter till Åbo.

Vad ligger då bakom yrkeshögskolan Arcadas framgång bland de östnyländska studerandena? Prorektor Camilla Wikström-Grotell har inget entydigt svar till frågan, men är glad över det stora antalet sökande österifrån. Hon säger att undersökningar visat att en stor del av dem som examinerats från Arcada börjar jobba i Borgå.

Studerandena söker ofta till flera olika utbildningar för att vara säkra på att få en plats. Det förklarar det stora antalet sökande till de olika skolorna.

Läs också: Studiehandledningen i Östnyland får kritik

Mera om ämnet i Närbild på Yle Fem den 10.3 kl. 19.50.