Hoppa till huvudinnehåll

Tuomioja: Chávez arv kommer att vara omstritt

Utrikesminister Erkki Tuomioja
Utrikesminister Erkki Tuomioja Bild: Yle erkki

Hugo Chávez var en vänsterpopulist av det klassiska slaget och de fattiga i Venezuela dyrkade honom. Han gjorde mycket för dem. Samtidigt var hans förhållande till demokrati och pressfrihet litet tvivelaktigt så hans arv kommer att vara omstritt, säger utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP).

- Det är ingen tvekan om att hade det förtroende han fick av majoriteten av sitt folk.

Tuomioja tror inte att Chávez död påverkar utvecklingen i grannländerna så mycket.

- Det finns inte så mycket entusiasm ens bland vänsterpolitiker för just den typ av politik, och det finns inte företrädare av den typ som Chávez stod för men däremot kommer det att vara mycket intressant att se hur Venezuela självt kommer att utvecklas.

- Jag tror att det kommer att bli ett litet annorlunda land oberoende av om det är någon från hans parti eller någon från oppositionen som kommer att efterträda honom. Det finns knappast någon politiker som kan överta hans position som var ganska egenartad i många avseenden.

- Jag tror och hoppas att det finns en säkrare förankring till demokratiska metoder i framtiden, säger Tuomioja.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes