Hoppa till huvudinnehåll

Akutpatienter från Jakobstadsregionen skickas allt oftare till Karleby

Ambulans på utryckning
Arkivbild. Ambulans på utryckning Bild: Yle/Maria Helsing nödsituation

Jakobstad skickar allt fler patienter till centralsjukhuset i Karleby framom Vasa centralsjukhus. Ambulanserna från Jakobstad tar i dag tre av fyra akutfall till Karleby.

- Vi är i Karleby på 20 minuter, till Vasa tar det minst en timme och tiden är avgörande. Så i dagens läge tar vi först kontakt med Karleby, säger akutvårdare Kenneth Sundberg i Jakobstad.

Ännu för några år sedan åkte så gott som alla ambulanstransporter till Vasa. Men i takt med att centralsjukhuset i Karleby (MÖCS) har utvecklat vården väljer ambulanspersonalen det sjukhus som ligger närmast. Det betyder Karleby för patienter från Pedersöre, Larsmo och Jakobstad.

- Man har utvecklat vården i Karleby. Nu finns kardiologer på plats och kan till exempel göra ballongutvidgningar, säger Sundberg.

Gränsen går vid Jeppokorsningen

För Nykarlebys del avgör man från fall till fall vart transporten går. Räddningspersonalen har fått instruktioner om att gränsen går vid Jeppokorsningen där riksåttan och väg 19 möts.

Akutpatienter norr om korsningen förs till Karleby, söder om korsningen åker man till Vasa. Ambulanspersonalen kontaktar det sjukhus som ligger närmast och dejourerande läkare avgör om de kan ta emot patienten.

- Någonstans måste man dra gränsen och Jeppokorsningen är ungefär i mitten med 70 kilometer både till Karleby och Vasa.

Jakobstadsregionens vårddagar på centralsjukhuset i Karleby steg i fjol med över 12 procent.

Regionen hör ändå till Vasa centralsjukhus område och det är bara akutfallen som förs till Karleby, i övriga fall är det i första hand Vasa som gäller.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten