Hoppa till huvudinnehåll

Burmesiskan Mi Mi Po Hti Årets flyktingkvinna

Finlands Flyktinghjälp har valt den burmesiska barnskötaren Mi Mi Po Hti till årets flyktingkvinna 2013. I år betonade man arbete med kultur och barn vid valet av årets flyktingkvinna.

Historieläraren och närvårdaren Mi Mi Po Hti, 50, har arbetat i snart tio år på ett daghem i Helsingfors. Hon var med om att grunda den burmesiska föreningen i Finland och har verkat som dess första kvinnliga ordförande. Hti lär ut det burmesiska språket och den burmesiska kulturen till burmesiska ungdomar i Finland.

Mi Mi Po Htis familj på fyra personer har bott i Finland i snart 13 år. Innan familjen kom till Finland, befann de sig i åratal som flyktingar inom Burma och och de var också ett år på ett flyktingläger i Thailand.
- Det var sorgligt att åka som flykting till ett land som låg så långt borta, vi ville inte åka någonstans. Livet förändrades otroligt mycket, säger Hti.

Nu hjälper Hti själv nykomlingar att finna sig tillrätta i sitt nya hemland. Htis familj var en av de första burmesiska familjerna som kom till Finland.
- Människor kan ha olika hudfärg och religion, men det är viktigt med olika slags kulturer. De borde bringa oss kärlek och inte ge upphov till hat, säger Hti.

Det finns uppemot 800 000 burmesiska flyktingar ute i världen, av vilka ungefär hälften lever inom landets gränser. I Thailand finns nio flyktingläger. Finland tar emot ca 100 burmesiska kvotflyktingar från dessa läger årligen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes