Hoppa till huvudinnehåll

Låt barnen vara lösningen!

Bild: Foto: Eva Frantz skolpratare

Unicefs Maria Bondestam åker runt i skolor och diskuterar kriser, svält och katastrofer med barn.

- Man ska absolut prata med barn om svåra saker. Det viktiga är att den vuxna håller sig lugn och förklarar sakerna på ett sätt som passar barnets ålder. Det är mycket värre att inte veta och sen gissa sig fram och oroa sig.

Bondestam menar att de barn som kan läsa definitivt behöver hjälp av en vuxen att bearbeta det som exempelvis stått på löpsedlar. Om barnet inte vill prata går det lika bra att låta det rita eller leka och på det sättet bearbeta det som kanske tynger. Men barn under tio kan lika gärna få vara lyckligt omedvetna om sådant som händer, tycker Bondestam.

Ett tält kan också vara ett hem

I nyhetsrapporteringen från Syrien lyfts det ofta fram att miljontals människor förlorat sina hem. Hur ska man ta upp en sådan sak med ett barn?

- Alla barn har rätt till ett hem enligt konventionen för barnens rättigheter, men då tycker jag man kan diskutera vad ett hem är. I Finland tycker barn ofta att ett hem är ett hus med dörr och kök och så vidare, men i första hand är ett hem en plats där man känner sig trygg. Ett tält i ett flyktingläger kan vara ett hem så länge man är trygg.

Låt barnen dra sitt strå till stacken

Bondestam imponeras av att också ganska små barn uppvisar ansvarskänsla och vill hitta lösningar på problemen.

- Om jag berättar om vattenbrist kan de säga: kan du inte ta med en massa vattenflaskor i din kappsäck nästa gång du reser dit?

Också på hemmaplan är det viktigt att låta barnen aktivera sig och känna att de kan vara med om att lösa stora världsliga problem.

- Om barnen vill sälja gamla böcker och ge pengarna till välgörenhet, låt dem! Det ger kraft och en känsla av att "världen är min när" man får dra sitt strå till stacken. Och vi föräldrar ska inte undervärdera en liten summa, man kan göra nånting med också en mindre slant. Det bådar gott för allas vår framtid om barnen känner att de kan vara lösningen på problemen.

Se också: Så här deltar du i insamlingen för Syriens barn