Hoppa till huvudinnehåll

Sanering ska förbättra intensivvården på Kvinnokliniken

Överläkare Sture Andersson säger att de nya utrymmena kommer att förbättra vården av nyfödda Bild: YLE/Nicole Hjelt sture andersson

På Kvinnokliniken inleds ett byggprojekt i maj i år. Förlossningsavdelningen, operations- och anestesiavdelningen, jourpolikliniken, intensivvårdsavdelningen för nyfödda och enheten för magnetresonanstomografi saneras.

Under byggarbetet kommer riskfödslar och enstaka kejsarsnitt att skötas på kvinnokliniken, men resten flyttas över till Jorv och Barnmorskeinstitutet. När bygget är färdigt räknar man med att förlossningarna på Kvinnokliniken ökar från 5600 till 7200 per år.

Avdelningsöverläkare Sture Andersson berättar att initiativet till bygget kom från intensivvårdsavdelningen för nyfödda.

- Den kritiska punkten har varit intesivvårdsavdelningen. Den är omodern, för liten och 400 meter från Kvinnokliniken. Det innebär en risk ifall barnet till exempel måste opereras akut.

För närvarande finns det rum för två till fyra patienter per rum på intensivvårdsavdelingen, och inga möjligheter för föräldrarna att sova över. I framtiden kommer det att finnas enskilda familjerum där föräldrarna kan sova över och vara med sin nyfödda dygnet runt.

- På så sätt är barnet inte en främling till föräldrarna när det får åka hem, förklarar Andersson.

Fler förlossningar på Kvinnokliniken i framtiden

Byggarbetet kommer att pågå från våren 2013 fram till 2015. Största förändringen under den tiden är att antalet förlossningar på Kvinnokliniken minskar avsevärt. De flesta förlossningar kommer att ske på Jorv och Barnmorskeinstitutet. Riskfödslar och enstaka kejsarsnitt kommer att skötas på Kvinnokliniken också under saneringen.

Efter saneringen kommer kapaciteten på Kvinnokliniken att öka från 5600 till 7200 förlossningar per år. Delvis kommer behovet att öka med högre invånarantal i huvudstadsregionen, men man räknar även med att kunna ta emot patienter som inte ryms på Jorv eller Barnmorskeinstitutet.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen