Hoppa till huvudinnehåll

Skrivbordskrigare, från tanke till handling?

Boktid inleder säsongen med Lisa Bjurwald som skrivit om högerkrafter på nätet, dom hon kallar för skrivbordskrigarna.
I tidigare böcker har hon undersökt hur terrorister använder nätet för att rekrytera nya jihadister och i boken Europas skam kartlade hon motiven bakom rasistiska förföljelser. I Skrivbordskrigarna Hur extrema krafter utnyttjar internet undersöker hon hur högerkrafterna radikaliseras, hur man blir en skrivbordskrigare.

Läsare i det första programmet är Dan Koivulaakso och Li Andersson som skrivit boken Äärioikeisto Suomessa tillsammans med Mikael Brunila. I den kartlägger dom vilka olika rasistiska rörelser det finns i Finland och i Europa. Det är den boken som provocerade högerextremister så pass mycket att en väktare i Jyväskylä blev knivhuggen.

Vad vill extremhögern?
Förenklat kan dagens extremhöger delas in i två grenar: den klassiska vit makt – sidan som är mer eller mindre nynazister och som valt utomparlamentariska metoder. Dom är antisemiter. Å andra sidan har vi den antimuslimska eller kontra-jihadistiska grenen vars idéer sprids både på gatorna och i parlamenten och som representeras av Sannfinländarna i Finland och Sverigedemokraterna i Sverige. Dom vill minska på invandringen och kasta ut dom som kommer från främmande kulturer.

Det är många konspirationsteorier i svang på nätet, att judarna ska ta över världen att myndigheter och media vill göra Europa muslimskt, till ett Eurabia osv. Det gemensamma för dem alla verkar vara att de hatar medier, som de anser vill den vita rasen illa.

Lisa Bjurwald är oroad över att debatten om näthat riskerar att urvattnas. Nu kallar man allt från män som lägger ut nakenbilder av exflickvänner på nätet till potentiella terrorister som planerar bombdåd för näthatare. Men det är enklaviseringen, d.v.s när man bara diskuterar med likasinnade och hetsar varandra i hat som är det stora hotet, enligt Bjurwald. Och hon anklagar säkerhetspolisen för att yrvaken i den här frågan.

Boktid kan ses på Yle fem fredag 8.3 kl 20, med repris 10.3 kl 16.45 och på arenan.yle.fi:

text: Anna Dönsberg