Hoppa till huvudinnehåll

Den feministiska debatten lyser med sin frånvaro i Finland

Professor Harriet Silius vid Åbo Akademi
Professor Harriet Silius Professor Harriet Silius vid Åbo Akademi Bild: Yle/ Ulrica Lövdahl silius

I Sverige har man under den senaste tiden debatterat en hel del kring det som uppfattas som en växande antifeminsm i samhället. Ett uttryck för det är bland annat det näthat som riktar sig mot kvinnor som syns och hörs i samhället.

I Finland har vi ingen motsvarande debatt, men professor Harriet Silius utesluter ändå inte att det också i det finländska samhället finns antifeminstiska trender.

- Det är mycket möjligt att vi har en liknande antifeminism här även om den inte har blivit föremål för diskussion på samma sätt som i Sverige. Där gick de som utsatts för närhat ut och berättade det, säger Silius.

I Finland pågår överhuvudtaget ingen större debatt kring jämställdhetsfrågor eller feminsitiska frågor. En liten debatt har man på senare tid kunnat ta del av och då har det gällt jämställdhet i skolorna. Men Silius tror att sådana frågor lyfts fram på ett allmänt plan bara om det finns någon särskild orsak.

- Jag föreställer mig att de som har barn i skolorna och lärare säkert har diskuterat i mindre sammanhang i kaffebordsdiskussioner, säger Silius.

Feminismen i Finland ser i dag ut på många olika sätt. I dag finns det feministiska tidskrifter och det finns personer som bedriver vetenskaplig feminsim. Inom konst och kultur finns det många olika uttryck för feminism.

I Sverige var det mer eller mindre trendigt att vara feminist i början av 2000-talet och manliga svenska politiker som till exempel Göran Persson steg fram och sa att de är feminister. Motsvarande trend har man inte kunnat skönja i Finland.

- Den trenden kom inte till Finland och det har kanske med vår kultur att göra. På politiskt håll är man hellre lite försiktig, säger Silius.

Den 8 mars firas den internationella kvinnodagen och Harriet Silius tycker att det är en dag som behövs. Det skulle egentligen behövas fler sådana dagar, tycker hon.

- Det betyder snarast att jag har möjlighet att få medieuppmärksamhet. Det är inte en dag då jag förväntar mig presenter, men det är bra att den finns. Den leder de facto till uppmärksamhet och den förefaller därför att behövas, säger Silius.

Läs också