Hoppa till huvudinnehåll

Forskare oroade över engelskans framfart

Studerande i bibliotek
Engelskan tar över som studiespråk Studerande i bibliotek Bild: Yle/Juha-Pekka Inkinen. studera

Engelskan tar över alltmer i finländska universitet, både i undervisningen och inom forskningen. Men inte förrän nu har forskare börjat fundera på vad det här kommer att ha för betydelse för de inhemska språken - och några direkta svar har de inte.

- Vi vet helt enkelt inte vad som kommer att hända om engelskan fortsätter att vinna terräng, säger docent Taina Saarinen vid Jyväskylä universitet.

Hon menar att fenomenet med den ökande engelskan också förekommer i de andra nordiska länderna, så kallad anglophone assymmetry.

- Vi är små länder som vill locka fler utländska studerande och doktorander genom attraktiva engelskspråkiga program.

Inhemska språk utarmas?

Men varför är det viktigt att finska och svenska bevaras på universiteten? Skulle det inte vara lättare om alla bara pratade engelska på universitetet och sitt eget språk i hemmet?

Det tycker inte professor Pirkko Nuolijärvi som är direktör för institutionen för de inhemska språken.

- Det är viktigt att de inhemska språken används på en vetenskaplig nivå, annars händer det lätt att vi snart börjar tappa ord och uttryck vilket leder till att finskan och svenskan utarmas även i vardagligt språk.

"Hela personalen ska kunna"

Till skillnad från Saarinen och flera andra representanter från universitet, ser man vid Aalto universitet positivt på den ökande engelskan.

- Vi vill att till och med vaktmästaren ska kunna kommunicera på engelska. I vår nya språkstrategi används finska, svenska och engelska i undervisningen men hela personalen ska kunna kommunicera på engelska, berättar Mari-Anna Suurmunne som är direktör för internationella ärenden vid Aalto universitet.

Läs också