Hoppa till huvudinnehåll

Låt mig berätta – koncentrerat könsdrama

Leea Klemola, Kerron sinulle kaikenKerron sinulle kaiken
Leea Klemola, Kerron sinulle kaikenKerron sinulle kaiken Bild: Edit Film kerron sinulle kaikenkerron sinulle kaiken

Låt mig berätta (Kerron sinulle kaiken) – koncentrerat könsdrama

Manus och regi: Jason Moore

Handling:
Maarit (Leea Klemola) har bytt kön efter ett mångårigt dubbelliv som familjefar med hemlighållen könsidentitet. Avskild från sin familj lever hon nu som städerska, ensam i Helsingfors. När hon städar på en psykoterapeuts mottagning, knackar Sami (Peter Franzén) på dörren. Sami tror Maarit är terapeut, och konsulterar henne i sin äktenskapskris. De förälskar sig i varandra, och på så vis uppstår ett triangeldrama. I bakgrunden spökar Maarits förflutna: familjen hon förlorat, hemorten hon lämnat.

Viktor tycker:
Filmens styrka är Klemolas rollprestation. Från och med första scenen finns en finstämd maskulinitet antydd i hennes minspel och röstbruk. Särskilt komplex blir rollen då Maarit möter sin dotter och sin exhustru: då spelar hon den man hon var. Är hon fortfarande sin dotters pappa? Dramat är koncentrerat och laddat, fritt från överdrifter och sentimentalitet. Filmen har en viss tv-aktighet, både till sin enkla uppbyggnad och till sin visuella touch. En så avskalad film hade kanske inte kommit ut på bio före digitaliseringens dagar.

Artikel av Viktor Granö.