Hoppa till huvudinnehåll

3D-printer gav man ny skalle

Bild: Oxford performance materials 3d print

Forskare har lyckats ersätta tre fjärdedelar av en mans skalle – med hjälp av ett implantat som skrevs ut på en 3D-printer. Mannens skalle hade skadats allvarligt och kunde på det här viset lagas. Den nya tekniken kan inom en snar framtid ge tusentals personer hjälp varje år.

Det här är första gången som man har använt 3D-printerteknik för att ersätta en del av en människoskalle. Metoden har blivit godkänd av USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet FDA och har den här veckan testats på en första patient.

Den amerikanska patienten fotograferades först digitalt och på basis av den digitala modellen skrevs skallen ut lager för lager. Materialet som användes kallas PEKK. Det är ett polymerbaserat, benliknande material som är biokompatibelt och därmed inte stöts bort av kroppen.

Kan hjälpa många
Endast i USA finns det enligt forskare 300-500 patienter som kan dra nytta av den nya tekniken. Och minst 10 000 i hela världen. Det gäller till exempel personer som har skadats i olyckor.

Enligt tillverkaren Oxford Performance Materials är det här ett stort steg framåt för 3D-printerteknologin. Bolagets verkställande direktör Scott Defelice säger till tidningen Los Angeles Times att den nya metoden möjliggör att vilka ben som helst kan ersättas med ett skräddarsytt implantat.

Han kommenterar dessutom att teknologin kan förkorta operationstider samtidigt som det kan bli både billigare och mindre riskabelt att få implantat och proteser.

Förra månaden rapporterades det också att ett barn hade fått en 3D-printad öronprotes.

Läs också

Nyligen publicerat - Vetenskap