Hoppa till huvudinnehåll

Nu är världens största förgasningsanläggning för biomassa invigd

Vaskiluodon Voimas styrelseordförande Rami Vuola, arbetsminister Lauri Ihalainen och Pohjolan Voimas vd Lauri Virkkunen klipper bandet vid invigningen av förgasningsanläggningen.
Rami Vuola, Lauri Ihalainen och Lauri Virkkunen klipper bandet vid invigningen av förgasningsanläggningen Vaskiluodon Voimas styrelseordförande Rami Vuola, arbetsminister Lauri Ihalainen och Pohjolan Voimas vd Lauri Virkkunen klipper bandet vid invigningen av förgasningsanläggningen. Bild: Yle/Markku Hautala förgasningsanläggning

Världens största förgasningsanläggning för biomassa invigdes i dag i Vasklot i Vasa. Vaskiluodon Voima uppskattar att kraftverket genererar 400 nya arbetsplatser, främst bränsleleverantörer.

Arbetsminister Lauri Ihalainen, Vaskiluodon Voimas styrelseordförande Rami Vuola och Pohjolan Voimas vd Lauri Virkkunen klippte gemensamt av bandet vid invigningen av förgasningsanläggningen. Anläggningen producerar gas som i sin tur ska ersätta en del av det importerade kol man nu använder. Som bränsle används huvudsakligen flis, men också bland annat halm och torv.

Lastbil leverar torv till Vaskiluodon Voimas förgasningsanläggning på Vasklot i Vasa
Anläggningen slukar 30 - 40 lastbilslass med torv varje dag Lastbil leverar torv till Vaskiluodon Voimas förgasningsanläggning på Vasklot i Vasa Bild: Yle/Markku Hautala lastbil tömmer torv
Mellan 30 och 40 lastbilar leverar dagligen torv till förgasningsanläggningen. Leveranserna kommer till anläggningen på en radie av 100 kilometer från Vasa.

Själva processen från torv till bränsle tar inte längre än 30 till 60 minut.
- Tekniken är gammal men satsningen är ny, säger Rami Vuola som är styrelseordförande för Vaskiluodon Voima samt vd för EPV Energia.

40 miljoner euro står det på prislappen för anläggningen. Av de 40 miljonerna är 11 miljoner statsstöd. Hur mycket som finansierats genom banklån vill Vaskiluodon Voima inte avslöja.

Nybygget leder inte till några nyanställningar på Vaskiluodon Voimas kraftverk. I stället är det omkring 100 personer som direkt får jobb ute i skogarna och med leveranserna till anläggningen.
- Indirekt kan vi prata om 300-400 personer, säger Vuola.

Sedan december har de provkört anläggningen. Överlag har det gått bra men några problem har de ändå stött på.
- Vissa nya komponenter har inte fungerat som vi tänkt de ska och så hade vi lite problem med bränsleintagningen. Men det är inga problem som vi inte har kunnat lösa, säger Vuola.

Läs också: Biogasanläggning på Vasklot snart klar (24.5.2012)

Läs också