Hoppa till huvudinnehåll

Vem är rädd för vargen här i Finland?

I Finland finns omkring 130 vargar mot c. 2000 i Spanien. Ändå är många rädda för vargarna och tycker att man bör få licens att skjuta dem nära bebyggelse.

Vad vet vi om vargar? Anita och Vollmar Rosengren berättar om vargarnas utvecklingshistoria, om deras flockbeteende, kontaktläten och revirläten. Anita och Vollmar talar om flockdjuren, kroppar, ungarna, vargarnas förhållande till människor och djur och om hur man brukar slåss med vargar.

Vargens population är 200 000 vargar och det finns vargar på hela norra halvklotet och i de flesta biotoper, gränsen går genom Indien, nord-Afrika och Mexiko. Flest vargar finns det i Nord-Amerika och Ryssland. Men i EU-länderna har Spanien ungefär 2000.

Vargstammen i Sverige och Norges härstammar från samma tre vargar. En så liten stam kan leda till sjukdomar och inavel. Finland har 150-165 stycken vargar (2004). De är starka och har en god genetisk bakgrund. I Danmark sköts den sista vargen omkring 1800.

I Spanien blir man inte hispig, man har en lugnare inställning. Men där finns också stora ödsliga trakter.

Viking Nyström berättar om vargen som däggdjur. Under 1970-talet ökade vargstammen betydligt. Erik Gestrin gör ett ingående program om vargavintern.

Efter en frånvaro på 100 år börjar de stora rovdjuren vandra in i Nyland 1984. Stammarna växte och bredde ut sig och spred stora vargskälvan i Östra Nyland.

Raimo Luoma på Borgå naturhistoriska museum menar att vissa trakter i Karelen har blivit obebodda och därför sprider sig vargarna och andra rovdjur mot söder i jakt på föda. Skärgårdsvargarna är dock oftast ett vandrande släkte. Man talar inte gärna om en vargstam förrän ungar har fötts.

I Labby i Lappträsk föddes i våras den första vargungen i Nyland på ett sekel. Skogshuggare Börje Lind har sett mest vargspår, men också lodjur har han sett spår av. Han tror att det rör sig en 3-4 stycken vargar. Varje gång det finns snö ser man varg. Vargen tar hare för det mesta, men man är orolig för sina hundar, i synnerhet under älgjakten. Hellre björn än varg, menar Börje.

Också timmerman Karl-Erik Grönlund på Vessö i Borgå har sett tydliga vargspår på gården.

Har vargarna 1995 ett existensberättigande? Vargbeståndet växte kraftigt i norra Karelen 1995 och man vill få licens att skjuta.

I Perho skjöts varg 1994, men man vet inte om det är varg eller korsning mellan varg och hund.

I Sverige är vargjägarna ivriga på att få skjuta några djur 2010, medan Världsnaturfonden kritiserar den licenserade vargjakten.

Och 2013 går vargskräcken igen. Vargarna hade en stadig uppgång från 1995 till 2008 då de var c. 250. Men 2013 är de nere i c. 130 igen. Men varför är vissa så rädda för vargar? Freddi Wahlström leder debatten. Lars Kärkinen på Österbottens jägarförbundet tror inte på att det finns så få vargar. Finlands jaktchef Visa Eronen tror dock de stämmer. Bernt Nordman på Natur och Miljö säger att det mest alarmerande är att vargfamiljerna har utrotats. En vargfamilj behöver ett alfapar med ungar för att stammen skall vara livskraftig.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.