Hoppa till huvudinnehåll

Glädje, fisk och kändisar på fiskarfest i Kaskö 1966

Kaskö, Finlands minsta stad, lever upp i glädjeyra då man firar fiskarfest en sommar 1966.

Till marschmusik och med den finlandssvenska flaggan högt i topp beger vi oss till Kaskö sportplan. På torget bjuds på fisksoppa och fiskskulpturer. Spelmännen stämmer upp och folkdansarna svänger runt.

Vi får höra ett tal om fiskets betydelse för Österbotten, som inte nog kan understrykas, påstår Fiskegillets ordförande Karl-Erik Granfors.

En gammal fiskare håller inte med att fisket har en framtid: "He e för mycket jobb och för liten inkomst" och kommer nog att dö ut så småningom. Nätena är dyra och i synnerhet sikens pris har gått ner.

Också kändisarna har kommit till Kaskö. Lennart Hyland, från Hylands hörna, har dykt upp, och man överräcker honom en brandhjälm med stadsvapen från Kristinestad, Kaskö och Närpes. Lennart Hyland räddade en gång Kaskö från en stor brandkatastrof, berättar Karl-Erik Granfors, eftersom brandmännen i alla de tre städerna satt och tittade på Hylands hörna och inte sov.

Karl Sahlgren intervjuar hela den Hylandska familjen.

En liten gosse, Timo Rimaila, vinner en springtävling runt podiet. Granfors talar en så dålig finska att det blir en del språkproblem när Lennart Hyland skall gratulera honom. Men Timo får den största fisken som fångats i Kaskö.

Och så sjunger Barbara Helsingius en amerikansk visa för Kaskö. "You know it is time to move on, babe...". Och till de tonerna färdas vi ut på gatorna i den lilla staden.

Text: Ida Fellman

Samhälle

Skärgårdsliv

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Ge oss sexualupplysning!

  "Jag var 14 år när jag blev gravid."

  "Jag var 14 år när jag blev gravid, jag hade aldrig hört talas om preventivmedel." Så säger en anonym kvinna 1968.

 • Att vara en ogift ung mamma på ett mödrahem

  Vad gör man om man märker att man väntar barn 1980?

  Den månatliga skräcken för att vara gravid har inte försvunnit trots p-pillren. Och vad gör man om man märker att man väntar barn 1980? Om man inte har bostad, man eller jobb? För vissa kan Ensikoti vara en hjälp i nöden.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

Nyligen publicerat - Arkivet