Hoppa till huvudinnehåll

Varifrån kommer köttet på vår tallrik?

Förr födde man upp och slaktade djuren på gården, men vart försvann de när folket flyttade till stan? Allt färre finländare vet hur kött produceras. Antalet gårdar har minskat i årtionden, men samtidigt så äter finländare mer kött än någonsin.

I Patrik Sköns dokumentär Vem fixar biffen? berättar nöt-, svin-, och broileruppfödare om köttindustrin och om hur djuren färdas från hallen till våra tallrikar.

År 2011 åts 387,2 miljoner kilo kött i Finland. Av den siffran är ungefär hälften svin och en fjärdedel kyckling, djur som tillbringar största delen av sina liv i hallar och hus dit få mänskor har tillträde.

Gårdarna har blivit större, men lönsamheten är inte bra. Foderprisen skjuter i höjden, medan exempelvis svinpriset stampar mer eller mindre på stället. "Det är bara priset på svinkött och fyllnadssand som förblivit på samma nivå de senaste 10 åren", säger svinfarmaren Johan Backlund i Oravais. Han hör till de svinfarmare som byggde ut svinhusen i mitten av 90-talet, när Finland gick med i EU. Nu cirka 15 år senare är lönsamheten pressad på grund av stigande foderpriser. "Jag sitter fast med mina investeringar, men de små gårdarna som har råd att sluta har ju nog gjort det", konstaterar Backlund.

Medan den storskaliga produktionen är verklighet idag så märks det inte i marknadsföringen av kött. "Vi serveras en bild av köttproduktionen som härstammar från en generation bakåt med småskaliga gårdar. Men verkligheten är en annan idag", säger Pekka Jokinen, professor i naturresurspolitik.

I ett utdrag ur Regionalen besöker vi familjen Selenius grisgård och slakteri. Henrietta Broström och John Sumelius diskuterar.

I Peter Berndtsons reportage Hönor och ägg får vi veta mera om broilern och om hur värphönor har förädlats samt hur äggen produceras och behandlas för en garanterad god kvalité.

Samhälle

Tv-mat och mat-tv

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet