Hoppa till huvudinnehåll

Alexandras kosttillskott (nypon, blåbär och brännässla)

Nypon- och blåbärspulver
Pulver av nypon och blåbär. Nypon- och blåbärspulver Bild: YLE/Strömsö Nypon,blåbär,näringsväxter,Kosttillskott,alexandra de paoli,Strömsö (tv-program),yoghurt

De flesta av oss mår bra av lite extra vitaminer och mineraler, och kosttillskott kan man göra själv av näringsrika växter. Vi gjorde tre vackra och nyttiga kosttillskott i pulverform av torkade nypon, blåbär och brännässlor. Pulvren kan man strö över maten, smörgåsen, gröten eller filen. Eller så gör man en god smoothie med lite extra näringspulver!

– Alexandra –

Nypon
Färska nypon är fantastiskt rika på c-vitamin. De innehåller mellan 40 och 50 gånger så mycket c-vitamin som apelsiner. Men även när man har torkat dem är nypon väldigt rika på vitaminer och mineraler. Alla nypon går att använda.

Smoothie med jordgubbar och nyponpulver.
Smoothie med jordgubbar och nyponpulver. Bild: YLE/Strömsö nypon

I 100 g torkade nypon finns det bland annat:
1600 mg kalium
310 mg kalcium
270 mg C-vitamin
240 mg magnesium
7000 mg karotinoider
1170 mg A-vitamin
Omega 3, 6 och 9

Gör så här:
1. Börja med att torka nyponen i rumstemperatur tills de är helt torra. Låt gärna kärnorna vara kvar, för de innehåller mycket omega 3 och omega 6.
2. När nyponen är helt torra – mal dem till pulver i en mixer eller kaffekvarn. Kärnorna kan bli lite sega när de torkas, och de är lättare att få sönder i en kvarn än i mixer.
3. Häll upp på en glasburk och förvara mörkt. Håller i ca ett år.
4. Ta 1 tsk till nyponpulver varje dag på filen, gröten eller i en smoothie. Om du är gravid eller sjuk kan du ta upp till 2 msk nyponpulver om dagen.

Receptet till Alexandras smoothie med nyponpulver.

Brännässla
Om nyponet är vår nyttigaste frukt är nässlan vår allra nyttigaste grönsak. Nässelpulver tycker jag är ett härligt sätt att förvandla ett besvärligt ogräs till något väldigt nyttigt. Nässelpulver innehåller mycket järn, kalium, kalcium och magnesium, och är särskilt bra att ta om man tränar mycket, är gravid eller blöder mycket under menstruationen.

100 g torkade nässlor innehåller bland annat:
6400 mg kalium
4940 mg kalcium
860 mg magnesium
1600 mg natrium
1260 mg fosfor
100 mg järn
17 mg zink
1950 mg folsyra (vitamin B9)

Gör så här:
1. Plocka nässlor en torr och solig dag. Ta aldrig nässlor från gödselstackar eller komposthögar, eftersom de innehåller mycket nitrater.
2. Häng upp eller bred ut nässlorna på tork i rumstemperatur inomhus där solen inte kommer åt dem.
3. När nässlorna är torra, repa av bladen och lägg dem i en mixer.
4. Mixa tills bladen blivit ett fint pulver.
5. Häll upp på en glasburk och förvara mörkt. Håller i ca ett år.
6. Ta 1 tsk nässelpulver om dagen på smörgåsen eller maten, eller blanda ner det i en smoothie. Om du tränar mycket, är sjuk, gravid eller blöder mycket under menstruationen kan du ta upp till 2 msk nässelpulver varje dag.

Nässelpulver är ett bra alternativ till järntabletter, eftersom man inte blir förstoppad av det.

Receptet till Alexandras nässelsmörgås.

Blåbär
Blåbär har använts mycket inom folkmedicinen, framför allt för att behandla magåkommor och tarmsjukdomar. Den som lider av diarré kan äta några matskedar torkade blåbär eller blåbärspulver. Både färska, frysta och torkade blåbär är välgörande för tarmen och bra att äta varje dag för att lindra symptomen vid IBS, IBD eller Chrons sjukdom. Det blå färgämnet i bären heter antocyanin, och är en antioxidant som stärker blodkärlen. Ämnet anses också kunna motverka demenssjukdomar och ge bättre nattseende.

Gör så här:
1. Plocka blåbär och bred ut dem på en plåt med bakplåtspapper.
2. Torka i ugnen på 40-50° i ca två dygn, tills bären är krispiga och går att smula sönder med fingrarna.
3. Lägg bären i en mixer och kör tills de blivit pulver.
4. Häll upp på en glasburk och förvara mörkt. Håller ca ett år.
5. Använd pulvret i smoothies eller rör ner i yoghurt tillsammans med lite honung. 1-2 tsk om dagen är lagom som kosttillskott.

Receptet till Alexandras blåbärsyoghurt.

Torkade bär och frukter kan bli många goda rätter.
Torkade bär och frukter kan bli många goda rätter. Bild: YLE/Strömsö nypon

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård